Dejan Kovač: Moguća kriza zbog koronavirusa pokazat će koliko je pogubno preveliko oslanjanje na turizam i manjak strukturnih reformi

Ranko Suvar / CROPIX

Bivši predsjednički kandidat Dejan Kovač preko društvenih mreža je komentirao opasnost moguće nove recesije za hrvatsko gospodarstvo. Smatra da je Hrvatska posebno izložena zbog ‘rentijerske ekonomije’.

Bitna činjenica je da smo prije zadnje krize imali znatno niži udio duga u BDP na nekih 37%, da bi se u izgubljenom desetljeću bez ikakvih strukturnih reformi popeo i na 85%, jer nam se cijela ekonomska politika svela na dodatno zaduživanje.

Sada je dvostruko veći prilikom ulaska u moguću novu recesiju. Ponavljam – ‘moguću recesiju’.

Ono što je ‘utješno’ da i ostatak zemalja koje su ovisni o turizmu imao još puno veći porast odnosa duga i BDP-a iz istog razloga: prevelikog oslanjanja na turizam i manjak strukturnih reformi. Ali ta politika ‘dok ide, nek ide’, postaje ekonomski pogubna upravo u ovakvim situacijama, kada nastupi vanjski šok koji je upravo usmjeren na turizam i vezane grane. Da ne spominjemo da 15% našeg izvoza u Italiju će isto doživjeti ogroman šok.



Pokazao sam dvije metodologije mjerenja udjela turizma u BDP-u, po jednoj smo na nekih 12%, a po drugoj preko 20%. Bez obzira na točnost pojedine metodologije bitna činjenica je da oslanjanje Hrvatske na turizam je 5 do 10 puta veće od svjetskog prosjeka/mediana.

Češka za koju smo prije 30 godina bili pojam ekonomskog razvoja drži izuzetno niske razine na oko 30% odnosa duga i BDP-a, jer ima održivu ekonomsku strategiju.

Rentijerska politika u turizmu kroz dizanje kredita za apartmane, gdje se uz visoke cijene ne nude nikakvi sadržaji je kratkog daha.

A da ne pričam da je napravila ogromnu socijalnu nejednakost u društvu gdje su “izabrani” postali kapitalisti, a oni bez veza njihovi potlačeni radnici, koji se sada zbog nepravde masovno iseljavaju.

Da se razumijemo ovakva podjela je legitimna kada ju definira preživljavanje na tržištu, ali nije legitimna kad ju definira politička pripadnost određenom klanu.

Možda smo zato tu gdje jesmo”, objavio je Kovač.

Komentari