Dogodio se preokret: Turski predsjednik podržao ulazak Švedske u NATO

Foto: Guliver/ Xinhua Mustafa Kaya

Turski predsjednik Tayyip Erdogan podnio je danas turskom parlamentu na ratifikaciju prijedlog zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, priopćilo je tursko predsjedništvo.

Predsjedništvo nije objavilo dodatne detalje, prenosi Reuters.

Erdogan je odgađao ratifikaciju članstva Švedske, optužujući Stockholm da je previše blag prema kurdskim militantima i drugim skupinama koje smatra sigurnosnom prijetnjom. Tursku je također razljutio niz prosvjeda paljenja Kurana u Švedskoj.

Inače, svih 31 NATO saveznika mora podržati članstvo Švedske, a Turska i Mađarska tek ga trebaju ratificirati.



Erdogan potpisao protokol o pristupanju Švedske u NATO
U kratkom priopćenju predsjedničke uprave za komunikacije navodi se da je Erdogan potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u, koji je potom dostavljen Velikoj narodnoj skupštini Turske.

Švedska i njoj susjedna Finska prekinule su status vojno nesvrstanih poslije desetljeća nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin napao Ukrajinu u veljači 2022., tražeći zaštitu NATO-a. Finska se pridružila vojnom savezu u travnju.

Ranije ovog mjeseca glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da brzo ratificira članstvo Švedske u vojnoj organizaciji.

“Mnogi saveznici željeli bi vidjeti brzi napredak u ovoj ratifikaciji”, rekao je Stoltenberg za Associated Press nakon predsjedanja sastankom ministara obrane NATO-a u Bruxellesu. “Švedska je ispunila ono što je obećala i sada nam treba ratifikacija švedskog članstva”, kazao je tom prilikom Stoltenberg.

Komentari