EU otvara pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom. Orban napustio prostoriju

Foto: Guliver/ AP Photo/Omar Havana

Čelnici država članica odlučili su otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskladi s kriterijima za članstvo, objavio je predsjednik Europskog vijeća.

“Europsko vijeće odlučilo je otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom”, objavio je danas Charles Michel na društvenoj mreži X. Zasad nisu poznate pojedinosti kada će se održati prva međuvladina konferencija o pristupanju ni kada će se usvojiti pregovarački okvir.

Michel dodaje da je Gruziji odobren kandidatski status. “EU će otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada dosegne potrebni stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo. Jasan signal nade za građane i naš kontinent”, kaže predsjednik Europskog vijeća.

Mađarski premijer Viktor Orbán napustio je prostoriju dok su čelnici donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom, potvrdila su tri europska diplomata za Guardian. Ubrzo se putem Facebooka oglasio i sam Orban te ponovio kako Ukrajina nije spremna za početak pristupnih pregovora.



“Mađarska ne mijenja svoje stajalište”, rekao je, dodajući da je ostalih 26 država članica inzistiralo na poduzimanju koraka za otvaranje pregovora s Kijevom. Kao rezultat toga, rekao je, Mađarska je odlučila da ostale članice mogu ići svojim putem.

Komentari