Europski parlament usvojio nova pravila za zemlje članice: Hrvatska mora odgovoriti

Foto: Twitter

Europski parlament je u utorak usvojio prijedloge za jačanje demokratske dimenzije izbora 2024. i za sustav vodećeg kandidata.

U izvješću, koje je usvojeno s 365 glasova za, 178 protiv i 71 suzdržanim, traže se mjere za povećanje izlaznosti birača na izborima od 6. do 9. lipnja 2024. kako bi se premašio već povećani odaziv iz 2019. Cilj Parlamenta je maksimalno povećati učinak predizborne kampanje, postizbornog postupka za uspostavu sljedeće Europske komisije i izbor njezine čelne osobe te osigurati da svi građani mogu ostvariti svoje biračko pravo, prenosi Direktno.hr.

Zastupnici zahtijevaju da se uspostavi jasna i vjerodostojna veza između odabira birača i izbora predsjednika Komisije. Tvrde da bi postupak trebao ovisiti o osiguravanju većine u Parlamentu u skladu s Ugovorom iz Lisabona te da bi trebalo zaustaviti dogovore iza zatvorenih vrata u Europskom vijeću. Zastupnici žele da Parlament i Europsko vijeće sklope obvezujući sporazum kako bi se osiguralo da će europske političke stranke i klubovi zastupnika odmah nakon izbora započeti pregovore o zajedničkom kandidatu, prije nego što Europsko vijeće iznese svoj prijedlog.

U prvom krugu pregovora postupak bi trebao voditi vodeći kandidat europske političke stranke s najviše mandata u Parlamentu, a po potrebi taj bi proces usmjeravao predsjednik Parlamenta. Zastupnici također očekuju sklapanje “sporazuma za parlamentarni saziv” između političkih stranaka i njihovih klubova zastupnika kako bi se osigurala većina u Parlamentu prije imenovanja Komisije, kao temelj za njezin programa rada. Time bi se europskim biračima zajamčilo dosljedno postupanje u skladu s ishodom izbora i poštovanje njihove volje.



Apel za novi europski izborni zakon
Parlament također apelira na Vijeće da brzo donese novi europski izborni zakon i nova pravila za europske političke stranke i zaklade kako bi se barem ona primjenjivala na kampanju za izbore 2024. Nacionalne i europske političke stranke trebale bi provoditi svoje kampanje u skladu s vrijednostima EU-a i s povećanim naglaskom na europskoj dimenziji izbora.

Kako bi se osiguralo da svi građani Unije mogu ostvariti svoje biračko pravo, države članice trebale bi uvesti mjere za lakši pristup informacijama i biračkim mjestima za osobe s invaliditetom. Zastupnici također žele potaknuti sudjelovanje određenih kategorija europskih građana, na primjer onih koji žive u drugoj EU državi članici ili trećoj zemlji te beskućnika.

Druge preporuke uključuju snažnije zaštitne mjere i mjere protiv dezinformiranja kako bi se spriječilo inozemno i unutarnje uplitanje u izbore. Zastupnici s pozdravili dogovor suzakonodavaca o pravilima za transparentnost i ciljanje u političkom oglašavanju. Istaknuli su važnu ulogu informativne kampanje Parlamenta, u suradnji s organizacijama civilnog društva, za doprinos raspravi o pitanjima europskih javnih politika te potporu kampanjama političkih stranaka.

Komentari