Francuska dobila najmlađeg premijera u povijesti: Prvi je i koji je otvoreno homoseksualac

Foto: Facebook

Emmanuel Macron imenovao je 34-godišnjeg ministra obrazovanja, Gabriela Attala, za novog premijera zemlje. Sa 34 godine, Attal je najmlađi premijer u modernoj francuskoj povijesti, nadmašujući čak i socijalistu Laurenta Fabiusa koji je imao 37 godina kada ga je 1984. godine na poziciju postavio Francois Mitterrand. Uz to što je najmlađi, Attal je i prvi premijer koji je otvoreno homoseksualac.

Taj potez neće dovesti do velikih političkih promjena, no signalizira Macronovu želju da pokuša nadići prošlogodišnje nepopularne mirovinske i imigracijske reforme i poboljša šanse njegove centrističke stranke na europskim izborima u lipnju. Ankete pokazuju da se Macronova stranka nalazi između osam do deset postotnih bodova iza stranke desničarke Marine Le Pen.

Foto: Facebook

“Gabriel Attal je pomalo kao Macron iz 2017.”
Attal, bliski Macronov savjetnik koji je kao glasnogovornik vlade postao poznat diljem Francuske tijekom pandemije covida-19, zamijenit će Elisabeth Borne, iako to još nije službeno potvrđeno. Riječ je o jednom od popularnijih političara u nedavnim anketama. Attal je stekao ugled sposobnog ministra s dobrim javnim nastupima.

“Gabriel Attal je pomalo kao Macron iz 2017.”, tvrdi parlamentarac Patrick Vignal, referirajući se na period kad je Macron postao najmlađi francuski čelnik u povijesti, tada na valu iznimne popularnosti. Vignal je upoznao Attala, svog stranačkog kolegu, prije deset godina te ističe da je bivši ministar obrazovanja “jasan i ima autoritet”.



Foto: Twitter

Attal i Macron zajedno su mlađi od Joea Bidena
Attal i Macron zajedno su mlađi od Joea Bidena koji se ove godine ponovno kandidira za američkog predsjednika. Francuski predsjednik nosi se s turbulentnijim parlamentom otkad je nedugo nakon reizbora 2022. izgubio apsolutnu većinu u tom tijelu.

 

Oporba smatra kako Attalovo imenovanje neće ništa promijeniti u vodstvu Francuske jer većinu odluka donosi Macron. “Elisabeth Borne, Gabriel Attal ili netko drugi. Ne zanima me, to će i dalje biti iste politike”, rekao je čelnik socijalista Olivier Faure.

Komentari