Gepolitički analitičar o debati Trumpa i Bidena: Trump je bio mrvicu bolji jer je u odgovorima bio suveren, dok se Biden stalno referirao na greške i nesposobnost protukandidata

screenshot

Stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović za naš portal prokomentirao je prvu debatu uoči jednih od najvažnijih izbora na planeti – onih za predsjednika SAD-a.

Vidmarović smatra da je prvo sučeljavanje Donalda Trumpa i Joe-a Bidena bilo ispod očekivanja i razočaravajuće.

“U kaotičnoj atmosferi prekidanja, uvreda i uzajamnih optužbi, kandidati nisu biračima predstavili ništa novo, ni jednu od početka do kraja elaboriranu ideju, misao ili originalnu crticu koja bi mogla primamiti birače koji nisu opredijeljeni. Aktualni predsjednik samo je potvrdio svojim biračima razloge zašto su ga birali: ekonomija, američka snaga, red i sigurnost te povratak američkim “core values”. Biden je također postigao svoj minimum minimorum: pokazao je svojim biračima zašto treba Trumpa izbaciti iz Bijele kuće. Biden je koristio metodu ‘probijanja četvrtog zida’ – gledao je direktno u kameru i stalno razgovarao s biračima, nastojeći kroz emotivno snažne riječi uspostaviti emocionalni kontakt sa gledateljima”, smatra Branimir Vidmarović.

Kandidati su razgovarali o vrhovnom sudu, zdravstvu, covid-19, gospodarstvu, problemima rasizma, prosvjeda, ekologiji te sigurnosti glasovanja. “Bitka se vodila većinom po Trumpovim pravilima nastupa, uz konstantna dobacivanja i upadanja u riječ demokratskom kandidatu. Biden je pokušavao sačuvati ravnotežu između agresivnijeg pristupa i retoričke staloženosti, no u više navrata je gubio živce i nazivao predsjednika klaunom, lažljivcem i tražio ga da ‘začepi’”, primijetio je Vidmarović.



Stručnjak smatra da je Trump “kao populist” imao komotniju poziciju, dok je Biden pokušavao držati “odabranu sredinu” tijekom sučeljavanja.

“Trump je igrom slučaja iznudio Bidena da artikulira par stavova koji se neće svidjeti progresivnijem dijelu demokratskog elektorata:

a) da je protiv obustave financiranja policije
b) da ne podržava Green new deal već svoj ekološki program.

Pri tome je Biden obećao da u slučaju pobjede vraća SAD u Pariški sporazum.

Trump je izgledao mrvicu bolje jer je u svojim odgovorima bio dosta suveren dok je Biden gotovo svaki odgovor započinjao sa referiranjem na trumpove greške i nesposobnost. No, Trump je počinio ozbiljnu grešku kada je odbio osuditi desne ekstremiste i rasiste te nezgrapno pokušao u spektar ekstremizma ubaciti i lijeve grupacije te antifa.

Predsjednik je naravno spomenuo i Bidenovog sina Huntera te optužio oca za primanje novca od supruge moskovskog gradonačelnika”, opisao je debatu Branimir Vidmarović.

Podsjećamo, izbori za predsjednika SAD-a održat će se 3. studenog ove godine, piše Dnevno.hr 

Komentari