Gjenero o anketama izbora u Zagrebu: Škare Ožbolt je veliko iznenađenje, ali nije baš jasno koja bi ju to politička ponuda dovela u vrh

Davor Gjenero/Marko Prpic/PIXSELL

Kada je u pitanju raspoloženje birača o kandidatima za gradonačelnika Zagreba, prvo veliko istraživanje Nove TV pokazuje da je na prvom mjestu Tomislav Tomašević, slijede Joško Klisović i Davor Filipović.

Da se danas održavaju izbori, Tomislav Tomašević dobio bi potporu od 38 posto, Joško Klisović 15,8 post, a Davor Filipović 11,7 posto.

Vidljivo je da Tomašević ima veliku potporu među mlađima i visokoobrazovanima, a kandidati HDZ-a i SDP-a mogu računati na veću potporu među biračima starije životne dobi.

Tomašević bi tako u sudaru na ljevici dobio 53,5 posto u odnosu na Klisovića, koji može računati na 22,5 posto. Tu je zanimljivo da većina birača HDZ-a, Miroslava Škore i Bandićeve stranke ne bi izašla na izbore, 24 posto.



Uvjerljivo pobjeđuje i kandidata HDZ-a, Davora Filipovića. Lider zeleno-lijeve koalicije dobio bi 64,2 posto u odnosu na Filipovića koji bi dobio 24,2 posto. Očekivano, od ljevice do centra većina glasača ide Tomaševiću, a većina birača stranke Milana Bandića kandidatu HDZ-a. Tu 11,6 posto birača ili ne zna ili ne bi izašlo na izbore.

Politički analitičar Davor Gjenero navodi kako treba pričekati i vidjeti kako će se arena oblikovati.
“Svi smo znali da je Tomašević u velikoj prednosti i da su ga birači doživljavali kao najozbiljniju alternativu Bandićevoj vladavini. Vidjet ćemo hoće li on moći taj visoki rejting održati sad u toku kampanje kad će se vjerojatno politička pitanja drugačije profilirati nego što su se profilirala do trenutka dok se činilo da će Bandić biti još predmet rasprave na predstojećim izborima”, govori nam.

Škare Ožbolt je prilično veliko iznenađenje

Prema istraživanju Vesna Škare Ožbolt, dobiva 9,6 posto, što je veliko iznenađenje. Kandidat MOSTA Zvonimir Troskot mogao bi računati na 6,5 posto. Miroslav Škoro trenutačno ima 6,3 posto.
“Gospođa Škare Ožbolt je prilično veliko iznenađenje jer je prethodna istraživanja nisu primjećivala. Ona je vrlo rano ušla u kampanju, treba vidjeti je li to nešto što se sad slučajno dogodilo. Nije baš jasno što bi bila ta politička ponuda koja bi Škare Ožbolt dovela u nekakav vrh prema kandidatima. Nije baš jasno prepoznatljiv niti alternativni projekt koji ona zastupa, niti je prepoznatljiv tim ljudi s kojima ona izlazi na izbore”, smatra Gjenero.
Za kandidata HDZ-a Davora Filipovića ističe kako je očito da nije ušao u političku arenu onako uspješno kao što su očekivali.
“Sasvim je izvjesno kad bi kandidat za gradonačelnika bio Vanđelić da bi arena bila bitno drugačije organizirana. Vidjet ćemo tek u nastavku kampanje može li Filipović okrenuti okolnosti sebi u korist. Činjenica je da je on od svih kandidata najviše govorio o najozbiljnijem problemu koji će dočekati novu administraciju, a to je pitanje održivosti financija u Gradu zagrebu i nešto manje je dosada govorio o održivosti ovog modela upravljanja i u gradskoj upravi i u gradskim poduzećima, ali se u naznakama vidjelo da namjerava govoriti o toj temi”, zaključuje.
Dodaje kako su to ključna pitanja oko kojih bi se kampanja morala voditi “i moralo bi se pokazati kako netko tko računa preuzeti upravljanje Gradom nakon ovog razdoblja Bandićeve vladavine misli konsolidirati i financije koje su pred raspadom i sustav javne uprave i poduzeća koji se de facto raspao i jedva da uspijeva polučiti bilo kakav pozitivni rezultat da troši enorman javni novac”.

Komentari