Gjenero u dvostrukim kriterijima u SDP-u: Ovo ponašanje vodstva pokazuje da je korupcija strukturalni problem i unutar SDP-a

Screenshot

SDP je iz stranke izbacio Željka Sabu jer su procijenili kako je neprihvatljivo da kandidat za gradonačelnika Vukovara bude osoba koja je pravomoćno osuđena za podmićivanje gradskih zastupnika. No, s druge strane, to nisu učinili u slučaju Dubravka Bilića i Mladena Kešera. 

Naime, unatoč tome što je osuđen uvjetno na pet mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja, SDP je odlučio da za gradonačelnika Ludbrega kandidira Bilića. Optužen je da je kao ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka od svibnja 2012. do lipnja 2013. godine na ime naknade za odvojeni život primio isplatu od 14.500 kuna, iako je znao da na istu nema pravo jer nije živio odvojeno od obitelji.

Priznao je krivnju i nagodio se s USKOK-om te je 24.000 kuna uplatio u državni proračun. U međuvremenu, Bilić je napustio SDP te na lokalne izbore izlazi kao neovisni kandidat.

Također, čelnik županijskog SDP-a i načelnik Kalnika Mladen Kešer kandidat je za župana Koprivničko-križevačke županije iako je optužen za lažiranje putnih naloga.



Tužitelji tvrde da je u svojstvu predsjednika Nadzornog odbora Turističke zajednice Općine Kalnik, kao i tadašnji predsjednik kalničke TZ Marijan ispisivao putne naloge za nikad obavljena putovanja kako bi opravdali podizanje novca sa žiro računa Turističke zajednice, ukupno 17.210,94 kn. U sedmoj presudi u ovom predmetu Kešer je oslobođen optužbi, ali su se tužitelji opet žalili.

Predsjednik stranke Peđa Grbin rekao je kako se Bilićeva i Sabina, ali i Kešerova situacija ne mogu stavljati u isti koš jer je Bilić priznao krivnju te vratio dug i kamate, a Kešer je oslobođen krivnje.

“…Ispričao se, vratio dug i kamate do zadnje kune. Bilić je ozbiljno pogriješio, međutim, preuzeo je odgovornost i nadoknadio svu štetu koja je nastala i vratio svoj dug. Zato se Bilićeva i Sabina situacija ne mogu stavljati u isti koš”, istaknuo je Grbin u utorak.

‘Problem korupcije strukturalni je problem i unutar SDP-a’

Politički analitičar Davor Gjenero za portal Otvoreno komentirao je ovu situaciju rekavši kako ovo ponašanje vodstva SDP-a i g. Peđe Grbina pokazuje da je problem korupcije strukturalni problem i unutar SDP-a.

“Ako nemate načela onda ste vucibatina, a ne političar. Ako imate načela onda ih se morate držati uvijek i prema svima, pa i onda prema onima koji su s vama na neki način povezani”, govori nam.

Nulta tolerancija prema svakom riziku korupcije ili se primjenjuje ili ne primjenjuje, dodaje.

“Vrlo je teško voditi stranku i doista primjenjivati to načelo jer vas to može dovesti u situaciju da ga morate primijeniti prema onome prema kojem imate nekakve obaveze ili naklonost. Ako ne primjenjujete načelo nulte tolerancije, onda priznajte ono što mi koji ne sudjelujemo u stranačkom životu dobro znamo, a to je činjenica da je u Hrvatskoj rizik od korupcije strukturalni problem. To znači da se problem korupcije ne odnosi na jednu stranku, jednu političku grupaciju ili jednu skupinu ljudi, nego da se odnosi na sve koji sudjeluju u političkom životu, a spremni su zaobići činjenice i relativizirati stvari kada se radi o nekome tko pripada njegovom političkom krugu”, tvrdi Gjenero.

DVOSTRUKI KRITERIJI U SDP-u: Kandidat za župana Kešer smatra kako presuda protiv njega nije problem

Komentari