HDZ je konstantnim spinovima i pretvaranjem Plenkovića u polubožanstvo rad Sabora sveo na ‘vašar’

Prošlo je skoro pet mjeseci od konstituiranja novog saziva Sabora. U tom vremenu moguće je objektivno sagledati rad novih zastupnika, kao i odnos vladajuće većine i oporbe.

Generalno, vidi se osjetni skok u kvaliteti oporbenih zastupnika, što su neki predviđali i prije samih izbora. Sama činjenica da u sabornici ne gledamo osobe poput Ivana Pernara ili Željka Glasnovića, a u nekim segmentima ni Gordana Marasa, govori dovoljno za sebe.

Oporbeni zahtjevi artikuliraniji nego ranije 

HDZ-u nikako ne leže zahtjevi oporbe koji su u mnogočemu artikuliraniji nego u prethodnom mandatu, iako tu ima još dosta prostora za napredak. Nastojanja oporbe HDZ želi svesti na cirkus i jalovo raspravljanje, ali ne ide im od ruke upravo zbog činjenice što su oni svojim konstantnim spinovima i pretvaranjem Andreja Plenkovića u polubožanstvo rad Sabora sveli na HDZ-ovski vašar.

Za primijetiti je da svaki zastupnik HDZ-a, ali i vladajuće većine prilikom spomena Vlade RH ne izostavi spomenuti da je to Vlada Andreja Plenkovića. Nego čija bi bila? Međutim, tako se kupuje naklonost poluboga. Također, HDZ ne propušta priliku svako propitkivanje oporbe nazvati neozbiljnim.



No je li baš tako?

Možemo se složiti kako je izvedba oporbe u brojnim primjerima bila manjkava, ali teme koje je oporba otvarala zaslužuju odgovore i priliku za raspravu u Saboru. Neozbiljnost pokazuje upravo HDZ kada opravdane i legitimne zahtjeve oporbe preusmjeri u spinovsku priču obrtanja teza. U tome su HDZ-ovci prvaci svijeta.

Nije li neozbiljno prilikom rasprave o Zakonu o lokalnoj samoupravi unisono ponavljati tezu kako nam ne treba ukidanje općina iako to uopće nije predmet izmjena Zakona (kad bi barem bio)? Po toj temi najgrlatiji spin-manageri su Branko Bačić i Josip Borić, dva HDZ-ova kapitalca koji su vodili ili vode općine koje bi po broju stanovnika trebale biti prve na udaru zakonskih škara?

Ili recimo kada u raspravi o interpelaciji o zdravstvu pokušavaju hrvatskoj javnosti predočiti kako je stanje s pandemijom pod kontrolom (!?) uz opasku kako oporba nije dovoljno stručna da uopće govori o zdravstvu? Potom izvuku jokera iz rukava, ‘primarijusa’ Pavića koji o zdravstvu zna otprilike kao Capak o problematici peglanja kartice ministarstva na parfeme. Ili još bolje, izvuku neku anonimnu medicinsku sestru, novopečenu saborsku zastupnicu, koja cijelom auditoriju treba objasniti kako u našem zdravstvu cvjetaju ruže, ali čak ima problema to isto i pročitati.

Nadalje, kako to da niti u jednoj interpelaciji ili zahtjevu za opozivom nekog ministra, nitko od koalicijskih partnera HDZ-a nije našao za shodno braniti Vladu ili ministra (konkretno Tomislava Ćorića)? Znači li to da se oni slažu s navodima oporbe, ali ne smiju glasati suprotno? Ako je tako, to je prilično neozbiljno za one koji se nazivaju ozbiljnom vlasti.

Jandroković postao punokrvni političar

Gordan Jandroković u zadnja je dva mandata postao punokrvni političar i to mu moraju priznati i najžešći oponenti. Kao predsjednik Sabora sjednice vodi odmjereno, tolerirajući i pojedine eskapade oporbenih zastupnika. Njegov pomirljiv ton sušta je suprotnost od dvojice potpredsjednika Sabora, Ante Sanadera i Željka Reinera.

Dok vodi sjednice, Ante Sanader riječi iz usta odvaljuje s naporom kao da cijepa drva što ga ne sprječava dodjeljivati opomene bez ikakvog suvislog obrazloženja.

Akademik Željko Reiner domoljubnom spremnošću na obranu digniteta Sabora ne libi se ući u otvoreni ‘fajt’ sa zastupnicima. Pri tome zna i prijeći mjeru kada otvoreno, bez uvijanja kaže kako ga nije briga što ostali zastupnici misle. Kad ne hiperventilira zbog ponašanja dijela zastupnika, apaurini mu trebaju zbog kasnonoćnih sjednica zbog kojih često negoduje te naglo se iz viteza metamorfozira u revolveraša koji poteže opomenu jednu za drugom. Kao da i noćne sjednice nisu sastavni dio posla za koji je izabran.

Oporba u Saboru zadaje prilične glavobolje vladajućima 

HDZ-ov koalicijski partner Furio Radin sjednice vodi toliko loše da bi rubrika ocjenjivanja, kad bi je bilo, ostala nepopunjena. Dojam izvlači jedino stalno nošenje slušalica što ipak daje barem malu nadu kako digitalizacija neće ostati nedosanjani san.

Oporbeni zastupnici poput Tomislava Tomaševića, Rade Borić, Mirele Ahmetović, Matka Kuzmanića, Mišela Jakšića, Nikole Grmoje, Marije Selak Raspudić, Nina Raspudića, Davora Dretara zadaju prilične glavobolje vladajućima jer se trude pogoditi ‘u žicu’ i postaviti teze na realnim osnovama. Malo koji od njihovih nastupa možemo svesti pod politikantski, promašen ili glup. Naprotiv, njihova izlaganja su srčana, promišljena i udaraju u samo središte vladajuće nekonzistentnosti.

Dokaz kako je oporba i bolja nego su vladajući očekivali jest priznanje samog Jandrokovića kako nikada više oporbenih zahtjeva i prijedloga nije uvršteno na sjednice parlamenta. To potvrđuje i oporbenu aktivnost s jedne, ali i Jandrokovićevu benevolentnost s druge strane jer kao predsjednik Sabora itekako može otezati s dnevnim redom.

Nisu ni oporbeni zastupnici bez greške

Oporba bi bila još konkretnija kada bi svih 74 zastupnika (SDP-ov Vinko Grgić trenutno ne konzumira mandat od kada je uhićen u aferi JANAF) dolazilo barem na glasovanje. Nažalost, oporbenih je zastupnika prilikom glasanja tek nešto iznad 50, što je svakako neozbiljna poruka koja ide na volej HDZ-u.

Nedopustivi su i detalji poput onoga da se na raspravi o interpelaciji o zdravstvenom sustavu ne pojavi čelna osoba saborskog Odbora za zdravstvo, SDP-ova Renata Sabljar Dračevac. Takvi naoko detalji, ali u biti krupni politički promašaji, mogu u javnosti narušiti teško zarađeni rast rejtinga najveće oporbene stranke.

Peđa Grbin bi o tome i kao predsjednik Kluba SDP-a, ali ponajprije kao lider oporbe, trebao povesti računa. Iako je u dosadašnjem radu kao predsjednik SDP-a pokazao, za hrvatske prilike, ohrabrujuću dozu inkluzivnosti, disciplina i ozbiljnost u saborskom Klubu doista moraju postati prvi prioritet predsjednika SDP-a. Sabornica je ipak najjasnije ogledalo rada jedne političke stranke koja pretendira postati nositelj buduće vlasti.

Komentari