Hrvatske banke zadovoljno trljaju ruke: Prošla godina je bila najprofitabilnija do sad

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Bankari mogu zadovoljno trljati ruke. Prošla godina se pokazala najprofitabilnija za hrvatske banke, a ni za njihove klijente nije bila loša. Iako Hrvati plaćaju neke od najnižih kamata na štednju u EU, banke su u prošloj godini skoro udvostručile svoju dobit.

“Bankarski sektor je završio godinu s dobiti od 1,34 milijarde eura”, objavila je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka dodajući da je na sektoru kućanstva zabilježen pad u odnosu na 2022. godinu.

“Kad govorim o padu, govorim o ukupnim neto kamatnim prihodima”,  objasnila je direktorica Hrvatske udruge banaka.

istrazivanje_poduzetnistvo21-110723.jpg
Foto: Dragan Matic / CROPIX

Bolje biti dužnik nego štediša

Banke su u godini rekordnih profita na građanima zaradile 14 milijuna eura manje nego godinu ranije, a razlog su niske kamate koje su u Hrvatskoj rasle sporije nego u bilo kojoj drugoj zemlji u Europi. “U Hrvatskoj su manje rasle kamatne stope na oročene depozite nego u većini zemalja europodručja, ali su još manje rasle kamatne stope na kredite”, rekao je analitičar Velimir Šonje za Dnevnik.hr. 



Čini se kako je u Hrvatskoj bolje biti dužnik nego štediša, a sudeći prema brojkama, takav trend bi se mogao nastaviti i u 2024. godini. Dok je u Hrvatskoj od kraja 2021. do kraja prošle godine rata stambenog kredita od 150.000 eura porasla za 80-ak eura, u susjednoj Sloveniji ona je porasla za 160 eura. Talijanima je još gore, oni moraju plaćati 190 eura više.

Građani koji žele dignuti stambeni kredit i dalje mogu računati na neke od najnižih kamata u EU, te se u većini banaka novi mogu dobiti uz fiksnu kamatu od četiri posto na dugi rok. Iako cijene nekretnina nisu nikad bile više, danas je puno lakše dobiti kredit.

Foto: Pixabay

Inflacija veća od kamatne stope

“U moje vrijeme je bilo još teže dizanje kredita. U moje vrijeme ste morali uložiti, pa na osnovu toga dobiti. A sad toga nema”, tvrdi Marko. Bilo je i onih koji su komentirali da bi kamate mogle biti i niže.

“Ako je kamata jedan posto, dva posto, rekao bih da je to dobro. Ako je deset posto, kao što je nekada davno bila, onda nije”, rekao je Filip. Pita li se stručnjake koja je kamata isplativa, odgovor je vrlo jednostavan.

Iz Bruxellesa stižu pohvale za Hrvatsku: Imamo najbolje brojke od kada smo u EU

“Iako su kamatne stope rasle u zadnjih godinu, dvije i dalje smo na razini Europe, ali i na razini svijeta među državama s najnižim kamatnim stopama. Pogotovo kad sagledamo inflaciju, dok god je inflacija veća od kamatne stope, računica je uvijek na vašoj strani”, rekao je kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

Komentari