Ivica Granić: Ne iznenađuje me potez boljševika i radikalista Vučića, ovo je prilika da svi vide koliko smo godina i stoljeća ispred Srbije

Flickr

Srbija će od 30. lipnja dobiti još jedan dnevni list – ‘Nova’, no on se neće tiskati u Srbiji već u Hrvatskoj!

Naime, zbog višemjesečnih opstrukcija na domaćem tržištu gdje vladajuća Srpska napredna stranka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ima dominantan utjecaj nad većinom tiskanih i elektroničkih medija, poglavito onih s nacionalnom frekvencijom, uredništvo i vlasnici ‘Nove’ pokušavali su naći tiskaru na teritoriju Srbije, ali im nije uspjelo.

‘Novu’ će pisati i uređivati novinari istoimenog portala nova.rs, koji je u vlasništvu United Media Digital d.o.o, sa sjedištem u Luxembourgu, kompanije koja je članica grupacije United Group.

‘Vučić je rigidniji od Miloševića’, ističe Granić

Što misli o takvom tipu cenzure na medijskom tržištu, za portal Otvoreno komentira komunikolog i politički analitičar Ivica Granić.



Odmah je odgovorio kako ga to ne iznenađuje, a Aleksandra Vučića smatra jednim od najnegativnijih političkih figura u regiji.

“Čak mislim da je rigidniji i od samog Miloševića i to se može utvrditi kad se suštinski pogleda njegov background. On pod svojom kontrolom ima najčitanije portale i medije Kurir, Informer, Alo… Stoga me taj njegov potez ne čudi. Vučić je takav karakter, boljševik i radikalist koji sve želi imati pod kontrolom”, rekao je Granić.

Dodao je kako bi “bilo dobro da ovo vide svi oni koji tvrde da je u Hrvatskoj prisutna ne sloboda govora, pritisci na medije te da vide koliko smo zapravo godina i stoljeća ispred Srbije”.

Osvrnuo se i na neka prošla vremena, za koje je rekao kako ih neki vole nazivati “crnim 90-tim godinama”. Rekao je da se za to doba govori kako je “Tuđman imao sve pod svojom kontrolom, poglavito tisak.

‘Nisam uvjeren u dobre namjere United Group’, rekao je Granić

“Ako znamo da je u to doba izlazio jedan Feral Tribune, Globus, Jutarnji list koji su izlazili s iznimno anti HDZ-ovskim sadržajem i kad stavimo Hrvatsku u tu regionalnu paradigmu i usporedimo se sa Srbima, ljudi trebaju vidjeti koliko smo mi zapravo koraka ispred te zemlje. Ne iznenađuje me takva situacija u Srbiji, tamo je praktično 90 posto medija pod izravnom kontrolom režima”, rekao je politički analitičar.

Govoreći o tome da su tiskare u Srbiji odbile tiskati novine, naglasio je kako je to njemu razumljivo.

“One žive od tržišta i u Srbiji se jednostavno ne smijete zamjeriti Aleksandru Vučiću. Tiskare moraju živjeti. Siguran sam da su neke manje tiskare prihvatile ovaj posao tiskanja novih dnevnih novina, sigurno bi nestale ‘preko noći'”, istaknuo je Granić.

No, on jedino malo dvoji kada je u pitanju United Group. “Vjerojatno i oni imaju tu svoje određene interese. Nisam uvjeren u njihove dobre namjere, ali u ovom slučaju to je možda i manje bitno”, zaključio je Granić.

 

Komentari