Josep Borrell: Europa shvaća Kinu vrlo, vrlo ozbiljno i očekuje isto zauzvrat

Foto: Facebook

Prvi diplomat Europske unije Josep Borrell rekao je danas da je njegova poruka kineskim dužnosnicima tijekom posjeta Pekingu bila da Bruxelles ozbiljno shvaća Kinu i očekuje isto zauzvrat po pitanju geopolitičkih pitanja i trgovine.

Borrell je rekao da je suradnja jako važna na tiskovnoj konferenciji kojom je završio trodnevni posjet koji je dva puta bio odgođen.

“Europa shvaća Kinu vrlo, vrlo ozbiljno”, dodao je. “Također očekujemo da nas se ne promatra kroz objektiv našeg odnosa s drugima, već nas same.”

“Europa je postala geopolitička sila”
27-člani blok dugo se žalio da ne dobiva odgovarajuću pozornost od Pekinga, osobito u usporedbi sa Sjedinjenim Državama, te da Kina ne prepoznaje dovoljno djelovanje EU u geopolitičkim odnosima.



“Od rata u Ukrajini Europa je postala geopolitička sila”, rekao je Borrell. “Ovim pristupom želimo razgovarati s Kinom.”

Rekao je da je s kineskim dužnosnicima razgovarao o krizi u Izraelu i Gazi i najavio da će njegov šef stožera Enrique Mora posjetiti Peking sljedeći tjedan kako bi nastavio angažirati kineske dužnosnike o geopolitičkim pitanjima.

Borrell se u petak sastao s ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, koji je razgovore opisao kao “sveobuhvatne, iskrene i prijateljske”.

Njih su dvojica razgovarala o trgovinskim napetostima između EU i Kine i širokom rasponu gorućih pitanja, uključujući sukob Izraela i Hamasa i korištenje Kine utjecajem na Rusiju kako bi zaustavila njezin rat u Ukrajini.

Problem trgovinskog deficita
Prošlogodišnji rekordni trgovinski deficit EU od 426 milijardi dolara s drugim najvećim gospodarstvom svijeta postao je glavna točka problema u odnosima.

Prošlog tjedna Bruxelles je pokrenuo istragu o tome treba li uvesti carine na uvoz kineskih električnih vozila za koje kaže da imaju koristi od državnih subvencija.

“Imamo mnogo geopolitičkih pitanja za razmatranje, ali o tome se svakako razgovaralo i rekao sam kineskom kolegi da pokretanje istrage znači samo pokretanje istrage”, rekao je Borrell.

Tijekom razgovora u Pekingu prošlog mjeseca, kineski gospodarski car He Lifeng zatražio je od povjerenika EU za trgovinu Valdisa Dombrovskisa da “pokaže suzdržanost u korištenju trgovinskih mjera”.

EU planira istragu protiv kineskih proizvođača čelika
EU planira ovog mjeseca otvoriti istragu protiv kineskih proizvođača čelika zbog subvencija, izvijestio je Financial Times.

Peking se također usprotivio planovima EU za carine od 20% do 35% na robu koju prati visoka emisija ugljika, poput čelika i željezne rude.

EU i Kina planiraju summit do kraja godine, a Borrellov posjet i posjet niza drugih najviših dužnosnika EU proteklih mjeseci otvorili su put.

Komentari