Mamić dobio zeleno svjetlo za novi biznis: Kreće u izgradnju fotonaponskih elektrana kod Mostara

Damir Krajac / CROPIX

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je u skladu s prijedlogom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije prihvatila informaciju o aktivnostima u procesu izdavanja energetske dozvole za izgradnju deset fotonaponskih elektrana pod nazivom “Blue Sun”, pišu bosansko hercegovački mediji.

Kako su mediji već ranije izvještavali, iza tvrtke “Blue Sun” stoji Zdravko Mamić, bivši čelnik zagrebačkog Dinama koji je pravomoćno osuđen i trenutno je bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Iako Mamić formalno nije među vlasnicima tvrtke, njegova kći Iva Mamić je najveći pojedinačni vlasnik ove tvrtke.

Graditi će se kod Mostara
Ujedno je dobivena i prethodna suglasnost od resornog ministarstva u procesu izdavanja Energetske suglasnosti za izgradnju spomenutih deset fotonaponskih elektrana investitora pod nazivom “Blue Sun”. Svaka od elektrana će imati instaliranu nazivnu snagu od 4 MW, s odobrenom priključnom snagom od 4 MW po svakom MW, te se planira godišnja proizvodnja električne energije od oko 6,35 GWh.

Prema informacijama koje je objavio Biznisinfo.ba, lokacija za izgradnju ovih fotoelektrana je planirana na području Pologa kod Mostara.



Izgradnja fotonaponskih elektrana “Plavo sunce” predstavlja značajan korak prema razvoju obnovljivih izvora energije u regiji, unatoč kontroverzama vezanim uz investitora. Projekat će doprinijeti smanjenju emisije štetnih plinova i podržati tranziciju ka održivijem energetskom sektoru.

 

Komentari