Mišić o početku zasjedanja Skupštine: Ove godine očekujem lakše formiranje nego u prošlom mandatu

screenshot Z1

Danas se na zagrebačkom Velesajmu održava konstituirajuća sjednica skupštine grada Zagreba, a o samim radnjama koje prethodne toj sjednici govorio, je za emisiju Terapija kod Marijana Opačka, bivši član skupštine Matej Mišić.

“Nakon što se završe izbori, u roku od 30 dana se treba održati konstituirajuća sjednica. Postoje i iznimke kao u 2017. kada niti jedna stranka nije podnijela kandidaturu za predsjednika i potpredsjednika skupštine. Tri put se može odgoditi na rok od 30 dana. Ove godine vjerujem da neće biti odgađanja.”

“Do izbora gradonačelnika sjednicu vodi pročelnica stručne službe grada Zagreba, a njoj se  i podnose ti zahtjevi za predsjednika. Ono što je bitno za naglasiti je da se uz predsjednika biraju i četiri potpredsjednika, dva iz redova većine i dva iz manjine” rekao je Mišić

Manji eksces u prošlom mandatu

“Zastupnici ne čitaju tekst prisege nego ga pročenica pročita, a svaki pojedini zastupnik se ustane i kaže ‘prisežem’. Jedan manji eksces je bio u prošlom mandatu kada je jedan član oporbe koji je prethodno glasao za proračun za 2020. i tako pokazao da nije dio oporbe, oporba pa ga je htjela zamijeniti, a novi član oporbe trebao je biti upravo Tomislav Tomašević, ali su ga HDZ i Stranka rada i solidarnosti zaštitili i nisu dopustili oporbi da sami izaberu svog drugog predstavnika.”



“Vjerujem da se to u novoj vlasti neće dogoditi jer se tako pokazuje da se ne poštuju temeljni akti na kojima počiva rad skupštine, a to je rad oporbe. To nije iz razloga što se ne slažeš s nekim, već je to iskazivanje poštovanja prema ostalima”, kazao je Mišić

Mjesta u Skupštini imaju svoju logiku kojom se biraju

“U zadnjem mandatu smo održavali sjednice na dva mjesta: u zgradi stargradske vijećnice, gdje su zastupnici opzocije sjedili gore, a većina je slijedila dolje, i na velesajmu je opozicija bila lijevo, a većina desno.”

“Nikakve vidljive primopredaje u prošlom mandatu nije bilo, pa očekujem da je neće biti niti sada. Koliko sam upućen, bivši potpredsjednik skupštine, HDZ-ov Mislav Herman, će biti izabran za potpredsjednika skupštine, a njih dvojica će negdje mirno riješiti primopredaju”, kaže Mišić

Razlike i sličnosti između Skupštine Grada Zagreba i Hrvatskog sabora

“Ima nekih sličnosti, ali i razlika. Primjerice, u Hrvatskom saboru ste ograničeni na tri replike, a u gradskoj Skupštini nema tog ograničenja. To su ipak dva različita tijela, pa je normalno da imaju dosta razlika”

“Stručna služba gradske Skupštine kojima bi se htio zahvaliti priprema i na prvoj sjednici će dogovoriti sve tehničke detalje te ne vjerujem da će tu doći do nekih problema, iako u tim detaljima nikada nisam sudjelovao. Zadnjih mjesec dana im je bilo jako intenzivno te smo na izborima mogli vidjeli dosta poznatih lica iz tog tijela, ali sada slijedi podjela prostora, a to je ipak nešto lakši dio” rekao je Mišić

TEMELJNI DOKUMENTI

“Mi smo na prošloj konstiuirajućoj sjednici dobili i statut i poslovnik Grada Zagreba što su zapravo temljni dokumenti za rad skupštine i oni su jako bitni, posebno novim zastupnicima, ali uvijek stari zastupnici pomažu onim novima.”

“Zapravo se poslovnik mora pročitati samo jednom, ali nažalost uvijek ima zastupnika koji ga ne pročitaju, pa dižu replike kada ne smiju. Zanimljivo će biti za vidjeti kako će sve funkcionirati s obzirom na promjenu vlasti. Mi smo prošli mandat nabili jedan visok tempo sjednica, a vidjet ćemo hoće li se ta praksa i sada nastaviti”, zaključio je Mišić.

 

Komentari