Na lokalnim izborima i u ljubavi sve je dopušteno. Gradonačelnik Daruvara izdašnom potporom subvencirao udrugu vlasnika lokalnog medija

Damir Lneniček Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Kako se lokalni izbori bliže, tako se može čuti sve više obećanja koje kandidati promoviraju na razne načine, a čini se kako je ‘kupovina medija’ jedan od njih.

Naime, grad Daruvar, čiji je gradonačelnik Damir Lneniček, poduzeću Pozitivno j.d.o.o., vlasniku medijskog portala pod nazivom ‘Mojportal.hr’, dodijelio je 60 tisuća kuna od početka godine.

Portal, čija je vlasnica i direktorica Dijana Puhalo, nedugo je osnovan u Daruvaru. Dok je poduzeće osnovano u rujnu 2020. godine, a na stranicama grada vidljivo je kako su iz gradskog proračuna dobili 30 tisuća kuna za marketinšku suradnju.

‘Zajedno smo jači’?

Nadalje, Dijana Puhalo i njezin suprug Nikica Puhalo, u lipnju 2020. godine osnovali su udrugu Dar-mar. Ciljevi osnivanja su, kako se navodi u statutu, promicanje, razvitak i unapređenje kvalitete života lokalne zajednice te povećanje i poboljšanje kvalitete informiranosti građana, educiranje medijskih djelatnika za proizvodnju medijskog sadržaja, doprinos integraciji manjina u društvo, očuvanje tekovina hrvatske povijesti i kulture.



Udruga nema službenu stranicu niti profil na društvenim mrežama, a pretragom na internetu nisu pronađene dosadašnje aktivnosti provedene kroz 10 mjeseci postojanja udruge.

Prema izvješću o prihodima i rashodima, objavljenim na stranicama Ministarstva financija, udruga je 2020. godini imala 575 kuna prihoda i 988 kuna rashoda, što znači da je prošlu godinu zaključila s manjkom od 413 kune.

Mijenjali se uvjeti natječaja

Vlasnici su udrugu prijavili na javni natječaj grada Daruvara za udruge civilnog društva, odnosno projekt ‘Zajedno smo jači’ te dobili 30 tisuća kuna, što je najveći iznos. Ukupno su financirana 24 projekta, a samo su tri dobila maksimalan iznos.

Zanimljivo je to da su dosadašnji javni natječaji za udruge civilnog društva (2018., 2019. i 2020.), koje je raspisivao gradonačelnik Lneniček, sadržavali uvjet da udruga mora biti upisana u Registar udruga i djelovati duže od tri godine zaključno s danom objave javnog natječaja.

Ove godine taj uvjet je promijenjen, sada je važno da udruga do dana raspisivanja javnog natječaja treba biti upisana u Registru udruga i druge odgovarajuće registre. Također, udruga nije javno objavila  svoje programsko i financijsko izvješće o radu za proteklu godinu putem, što je jedan od uvjeta natječaja.

Odgovor na upite od grada Daruvara nismo dobili.

Komentari