OD CIJEPLJENJA DJECE NEĆE BITI NIŠTA? Svi učenici imaju ista prava, nema odvajanja cijepljenih od necijepljenih, tvrde u Ministarstvu

Ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Već nekoliko dana u medijima se najavljuje kako će s početkom nove školske godine u školama biti organizirano cijepljenje za djecu. Isto tako se ističe kako će to biti na dobrovoljnoj bazi odnosno roditelji će morati dati pristanak za cijepljenje svoje djece. No, taj je prijedlog izazvao prilično bure, ne samo u javnosti već i kod nadležnih institucija. 

Ako se to zaista dogodi odnosno krene se s procijepljivanjem djece po srednjim školama što će biti s onima za koje roditelji neće dati privolu za cijepljenje odnosno hoće li ti učenici imati neke posljedice zbog te odluke te hoće li im se zbog toga na neki drugi način organizirati nastava? Zanimao nas je odgovor na ta pitanja pa smo poslali upit u Ministarstvo znanosti i obrazovanja i u Ministarstvo zdravstva.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za portal Otvoreno odgovorili su kako je “cijepljenje u nadležnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)”.

“Ono što zasigurno možemo reći jest da djeca za koju roditelji neće dati privolu za cijepljenje, neće imati nikakve posljedice zbog te odluke pa stoga neće biti odvajanja cijepljenih od necijepljenih učenika”, odgovorili su iz tog ministarstva.



Zanimalo nas je hoće li se možda za necijepljene učenike nastava organizirati u nekom drugom obliku, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su kratko odgovorili – “neće”.

U planu je nastava u učionici

Trenutna epidemiološka situacija diktira početak i način odvijanja nastave i teško je u ovom trenutku znati što će biti za dva tjedna. Upitali smo nadležne u Ministarstvu znanosti i obrazovanja imaju li možda već napravljene scenarije kako bi trebao izgledati početak školske godine u slučaju povoljne epidemiološke situacije, ali i u slučaju da se ona pogorša te hoće li tada učenici početi s online nastavom?

Odgovorili su da je “kao i prošle godine planirano da u svim školama nastava počne u učionicama 6. rujna”.

“Hoće li u pojedinoj školi, mjestu, gradu, županiji doći do tolikog pogoršanja epidemiološke situacije da to neće biti moguće, u ovom trenutku ne možemo znati. Planira se da nastava bude što je više moguće u učionici, po mogućnosti 100 posto”, istaknuli su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Do kraja tjedna će se finalizirati mjere

Zbog pandemije koronavirusa i u novoj školskoj godini trebat će poštivati određene epidemiološke mjere. Kako naglašavaju u resornom ministarstvu, one se ne tiču samo nošenja maski, a neke od mjera nastavit će se iz prošle školske godine.

Podsjetimo Mjere za prošlu školsku godinu mogu se pronaći na  https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute_vrtici_i_skole_24_08_2020_HZJZ-1.pdf.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu kako “aktivno prate situaciju te raspravljaju o mjerama za sljedeću školsku godinu koje će biti finalizirane do kraja ovoga tjedna, a nakon toga će pravovremeno obavijestiti ravnatelje škola”.

Iz Ministarstva zdravstva, do objave ovog teksta, nismo dobili odgovore na upit.

Komentari