Pao slučaj Agrokor: Vještačenje koje je ključni dokaz protiv Todorića izbačeno iz spisa

Foto: Damir Krajac/Cropix

Visoki kazneni sud srušio je slučaj Agrokor. Kako Danas.hr neslužbeno doznaje, sud je odlučio izbaciti iz spisa knjigovodstveno-financijsko vještačenje KPMG-a Poljska. Riječ je o ključnom dokazu protiv Ivice Todorića i ostalih osumnjičenika.

Sukob interesa
Njihova obrana je od početka procesa upozoravala da je sporno vještačenje nezakonit dokaz zbog sukoba interesa u kojem se nalazio KPMG Poljska. Naime, 2018. godine je tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić raspisao međunarodni natječaj za vještačenje financijskih spisa Agrokora te putem njega ugovorio posao s KPMG-om Poljska. No, sve su proveli vještaci KPMG-a Hrvatska, koji su istodobno radili za Agrokor.

“Ključni razlog je što je Kamal Ismail u manjem dijelu radio vještačenje. A u najvećem dijelu su ga radili djelatnici KPMG Hrvatska, koja je istovremeno radila za privremenu upravu Agrokora. Vještak mora biti neutralan”, objasnio je ranije odvjetnik Anto Nobilo.

Posao od milijun eura
Tako je u vodu pao posao plaćen više od milijun eura. Vrijedi reći kako je optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u ožujku ove godine to isto vještačenje proglasilo nezakonitim dokazom. Uz to, nedavno se arbitražni sud u Washingtonu proglasio nadležnim u rješavanju tužbe Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske. Todorić tim postupkom nastoji dokazati da mu je Vlada “otela” Agrokor, piše Dnevnik.hr.



U slučaju Agrokor, koji se još naziva “veliki Agrokor” Todorića i još 14 osoba se tereti da su od 2006. do 2017. oštetili tu kompaniju za 1,2 milijarde kuna (oko 159,2 milijuna eura). Tužitelji drže da je Todoriću pripalo 923 milijuna kuna (122,5 milijuna eura), a ostatak tvrtki Agrokor Investment BV iz Nizozemske.

Komentari