Plenković se pred narodom pohvalio: ‘Hrvatska je zbog nas najbolja u jednoj stvari u Europi’

Foto: Goran Mehkek/ Cropix

Hrvatska je trenutno prva u Europskoj uniji (EU) po rastu BDP-a u trećem kvartalu, što potvrđuje ispravnost poteza Vlade u okolnostima kriza, izjavio je u utorak predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, hrvatski BDP je u trećem kvartalu ove godine realno porastao za 2,8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2022. Pritom, istaknuto je u Vladinom priopćenju, treći kvartal ove godine je već 11. kvartal zaredom u kojem se bilježi pozitivna stopa kretanja BDP-a.

“Koliko je snažan oporavak gospodarstva nakon pandemije, govori podatak da je BDP u trećem kvartalu ove godine realno za 13 posto veći nego u trećem kvartalu predpandemijske 2019.”, istaknuli su iz Vlade, dodavši da su na rast BDP-a najveći utjecaj imali nastavak rasta potrošnje kućanstava od tri posto, kao i sve brži rast investicija u fiksni kapital, koji je iznosio 6,1 posto.

Podaci DZS-a
A prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, hrvatsko gospodarstvo je u trećem tromjesečju poraslo tri posto na godišnjoj razini, a 0,3 posto na kvartalnoj razini. Eurostat je dosad objavio podatke o kretanju sezonski prilagođenih stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu za 23 države članice EU-a, pri čemu s rastom od tri posto prednjači Hrvatska. Slijedi Cipar, čije je gospodarstvo u trećem kvartalu ove u odnosu na isti kvartal lani raslo za 2,2 posto, pa Rumunjska s 2,1 posto.



“U usporedbi s trenutnim podacima za 23 države članice EU-a, Hrvatska u trećem kvartalu ove godine bilježi najveću stopu rasta u EU. Tome su pridonijeli hrvatski gospodarstvenici i radnici, kao i snažne intervencije Vlade u okolnostima brojnih kriza s ciljem očuvanja socijalne kohezije”, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

‘Nastavljamo poticati rast i jačati konkurentnost gospodarstva’
Rekao je da su mjere koje je Vlada poduzimala pomogle u očuvanju standarda građana, nastavku realnog rasta plaća, zaposlenosti i održavanju stabilnosti tržišta rada.

“Usto, snažan zamah gospodarstvu daje rast investicija, na što utječe uspješna provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz realizaciju reformi i korištenje europskih sredstava, nastavljamo poticati rast i jačati konkurentnost gospodarstva”, izjava je predsjednika Vlade Plenkovića koja se prenosi u priopćenju.

Komentari