Pogledajte koja su najplaćenija zanimanja u Hrvatskoj, a koja najniže plaćena

Foto: Pixabay

Najplaćenija zanimanja u Hrvatskoj imaju cloud inženjeri, piloti i IT arhitekti. S druge strane, najniže plaće imaju spremači, šivači i krojači, a jasno je kako su plaće općenito više među stranim tvrtkama.

Najviše pak plaće, gledano po zanimanjima, imaju cloud inženjeri koji sa svojih 3.121 eura prestižu i pilote (2.760 eura). IT arhitekti pak imaju treću najvišu plaću, i to 2.397 eura Prosječna neto plaća u Hrvatskoj je prošle godine iznosila 1.139 eura, što je za 14 posto više nego godinu prije, podaci su servisa MojPosao u sklopu istraživanja trendova na tržištu rada za 2023, piše Večernji list.

Ilustracija: Pixabay

‘Plaće su više među stranim tvrtkama’
Medijalna plaća pak iznosi nešto manje, 1.028 eura, tako da je većina građana imala nešto manje od prosjeka. Zanimljivo je vidjeti kako je i sve manje građana s primanjima nižim od 750 eura, dok ukupno 69 posto građana ima plaću od 751 do 1.500 eura. Najviše pak plaće, gledano po zanimanjima, imaju cloud inženjeri koji sa svojih 3.121 eura prestižu i pilote (2.760 eura). IT arhitekti pak imaju treću najvišu plaću, i to 2.397 eura.

Foto: Unsplash

Najnižu plaću, s druge strane, imaju spremači (677 eura), šivači (673 eura) i krojači (622 eura). Što se tiče samih tvrtki, podaci MojPosao pokazuju da su plaće više među stranim tvrtkama, i to za 7 posto više od prosjeka. Kada se gledaju plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu, tamo zaposlenici imaju prosječno 5 posto niže plaće, dok je mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi 9 posto niža od prosjeka (1.039 eura).



Komentari