Politička analitičarka o ratu oko cjepiva: SAD-u ne odgovara što Rusija postoji kao takva, nije se predala Zapadu, ne ovisi o nikome

Jelena Jurišić Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Europska unija zaostaje u cijepljenju svojih građana. Rat oko cjepiva se nastavlja, pošiljke iz EU za druge zemlje se zaustavljaju, a ponovno je zakazala solidarnost među zemljama članicama. Unatoč tome ruska cjepiva dočekana su na nož, a suradnja između Rusije i Zapada opada, neki kažu i da su na najnižoj razini ikad.

O cjepivima, odnosima Rusije s Hrvatskom i Europskom unijom u Terapiji powered by Dnevno.hr voditelj Marijan Opačak razgovarao je s profesoricom na Hrvatskim studijima i političkom analitičarkom Jelenom Jurišić.

“Postoji jedna procedura da bi se cjepivo koje nije proizvedeno u EU prihvatilo. Znamo kako je dočekan Sputnik V u kolovozu i koje su priče krenule. Postoje neki dokazi da je SAD nagovarao neke zemlje da ne uzmu Sputnik, primjerice Brazil, ali Brazil je sad uzeo cjepivo”, rekla je te dodala da su se globalni politički odnosi sada prelili i na zdravstvo.

“SAD-u ne odgovara što Rusija postoji kako takva, da se nije predala Zapadu i kapitalizmu. Ne ovisi o nikome, ne ovisi o svjetskoj farmaceutskoj industriji, a tu je očito onda problem. Rusija je sada vojno trenutno najjača i zato SAD neće konfrotirat”, zaključuje.



Na pitanje je li EU na gubitku ističe da smo svi na gubitku. “Sigurno da je EU iz naše perspektive na gubitku, i svi bi htjeli da se to riješi što prije. Možda je solidarnost to da se nitko ne cijepi nekim jačim tempom”, zaključuje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi reći kojim se cjepivom cijepio. Jurišić smatra da je u pitanju Sputnik V s obzirom na to da je njegova kćer u tom znanstvenom timu, pa zato onda ne želi otkriti.

Na pitanje koliko su loši odnosi EU i Rusije govori da u političkom smislu gotovo da ničega nema, ali gospodarski odnosi su nikakvi. “Sjeverni tok dva je sad problem jer će američke kompanije biti izvan njega”.

Kada je u pitanju odnos Hrvatske i Rusije ističe kako mi praktički nemamo ništa. “Gospodarski uvozimo njihov plin, nešto njihove nafte, nešto kozmetičkih proizvoda i to je to”.

Dodaje da su predsjednici imali interes za poboljšanje odnosa s Rusijom, ali vlade nisu bile za to. “Rusi su s vremenom naučili da iako predsjednik ima želju, ne znači da će to Vlada prihvatiti”.

Komentirala je i mogućnost zabrane EU građanima, koji su se cijepili onim cjepivima koja nisu na popisu, da putuju u druge zemlje članice.

“Na tom popisu bi trebala biti cjepiva kojima se cijepe građani EU. Vjerujem da će životna situacija natjerati političare da prihvate da se ljudi cijepe cjepivima koja su im dostupna, pa će morati popustiti te političke restrikcije”.

 

Komentari