Predsjednik Češke: Putin čeka pobjedu Trumpa da o Ukrajini pregovara s njim, bez uplitanja EU

Foto: X

Predsjednik Češke Petr Pavel tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin čeka američke izbore 2024.i pobjedu Donalda Trumpa jer se nada da će o Ukrajini pregovarati s njim bez uplitanja EU.

Finska, čije članstvo u NATO-u je Moskva žestoko kritizirala, odobrila je američkoj vojsci neograničeni pristup vojnim objektima u blizini finsko-ruske granice.

“Putin je sasvim jasno dao do znanja da ne može biti razgovora o bilo kakvim mirovnim pregovorima do ishoda izbora u SAD-u. Time je jasno dao do znanja da za njega partner za moguće pregovore nije nitko drugi nego SAD. Ni bilo koja od velikih europskih zemalja”, rekao je Pavel u intervjuu za portal Seznam Zprávy, piše Euractiv.

“Pregovori između Putina i Trumpa mogli bi dovesti do kompromisa koji će Rusiji vratiti status ključnog igrača”
Pavel je upozorio da bi Putin, ako Trump pobijedi na američkim predsjedničkim izborima, mogao pokušati pregovarati s njim “bez obzira na to što Ukrajina ili ostatak Europe misle”.



“Takvi pregovori između Putina i Trumpa mogli bi dovesti do nekakvog kompromisa koji će teoretski vratiti Rusiji status ključnog igrača, a ostali će se s tim morati nekako pomiriti”, izjavio je češki predsjednik.

“Razvoj sukoba u Ukrajini pokazuje da ćemo sljedeće godine vrlo vjerojatno vidjeti neke značajne pomake”
Pavel, koji je bio šef vojnog odbora NATO-a prije nego što je postao predsjednik Češke u siječnju 2023., snažno podupire Ukrajinu. No, skeptičan je oko toga kako će se razvijati rat Rusije i Ukrajine. Kaže da će se svijet uskoro morati suočiti s “novom situacijom”.

“Puno je toga pred nama jer razvoj sukoba u Ukrajini pokazuje da ćemo sljedeće godine vrlo vjerojatno vidjeti neke značajne pomake. A dosadašnji pokazatelji govore da neće biti u najboljem smislu riječi kako bismo željeli”, rekao je češki predsjednik.

Pavelove izjave iste su kao one šefa NATO-a Jensa Stoltenberga ranije ovog mjeseca. Stoltenberg je rekao da očekuje loše vijesti s ukrajinske fronte.

Komentari