Jača otpor prema rodnoj ideologiji na američkim i britanskim sveučilištima

flickr

Aqua Reindorf odvjetnica je specijalizirana za pitanja diskriminacije na radnom mjestu koju je angažiralo Sveučilište u Essex-u kako bi istražila slučaj u kojem je profesorici Joe Phoenix bilo zabranjeno održati predavanje na temu ‘problema transseksualnih osoba u ženskim zatvorima’ na predmetnom Sveučilištu.

Sve je kulminiralo nakon prosvjeda studenata, a profesorica Phoenix stavljena je na ‘crnu listu’ kao nepoželjnog predavača na tom Sveučilištu. Reindorf u svojem izvještaju je navela kako je Sveučilište u Essex-u ‘prekršilo pravo profesorice Phoenix na slobodu izražavanja’, također Reindorf navodi kako je odluka o njezinu ‘isključivanju i stavljanju na crnu listu’ nezakonita, piše The Economist.

Prvi službeni dokument

Taj događaj u kojemu su studenti opstruirali predavanje jedne profesorice samo je jedan u nizu nasilnih i glasnih gušenja slobode govora intelektualcima koji ne gledaju blagonaklono na rodnu ideologiju, a koja se čvrsto utemeljila u politike sveučilišta diljem zapadnog svijeta, a posebno u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, no navedeni izvještaj je jedan od prvih službenih dokumenata koji ukazuje kako je ono što se događa na američkim i britanskim sveučilištima zabrinjavajuće.

Izvještaj odvjetnice Reindorf predstavlja izazov transrodnoj doktrini, odnosno ideologiji koja je potekla upravo s američkih sveučilišta. Pristaše rodne ideologije kažu kako je rodni identitet, odnosno osjećaj da je netko muškarac ili žena, jednako važan kao i biološki spol, te kako bi se transrodnost u svim situacijama trebala smatrati spolom. Takve ideje sve više utječu na kreatore politika diljem Zapadnog svijeta pa tako trans-žene, odnosno muškarci koji su promijenili svoj spol, u nekim zemljama mogu bez problema boraviti u prostorijama isključivo namijenjenim ženama poput javnih ženskih toaleta ili ženskih svlačionica.



Suprotni tabor u ovom ‘rodnom ratu’ zastupa stav kako oni koji smatraju kako su ‘rođeni u pogrešnom tijelu’ ne mogu promijeniti svoj biološki spol operacijskim zahvatima, hormonalnim ili nekim drugim terapijama. Ovakvi stavovi za transrodne aktiviste su ‘govor mržnje’. Naime oni smatraju kako bi svima koji zastupaju takav ‘kontroverzan’ pogled na biologiju trebalo zabraniti javno govoriti, te ih se etiketira kao ‘transfobne’.

U nekim su slučajevima iz akademske zajednice protjerani akademici i znanstvenici koji su se javno protivili rodnoj ideologiji, prema kojoj rodni identitet nadmašuje biologiju.

U travnju je Callie Burt, izvanredna profesorica na Državnom sveučilištu Georgia dobila otkaz s obrazloženjem kako njezino prisustvo može ugroziti druge. Čini se da je problem bila njena kritika spajanja spola i rodnog identiteta u predloženom zakonu protiv diskriminacije. Prošlog lipnja, Kathleen Raleigh, izvanrednu profesoricu antropologije na Sveučilištu Alberta, otpustio je predsjedavajući dodiplomskog studija zbog rodno-kritičnog postera na vratima njezinog ureda, što je rezultiralo njezinim uklanjanjem sa Sveučilišta jer se smatralo kako profesorica Raleigh predstavlja ‘opasnost za studente’.

Kultura užasa

S obzirom na radikalan i diskriminirajući pristup prema kritičarima ‘rodne ideologije’, nije u potpunosti jasno koliko profesora i ostalih djelatnika sveučilišta diljem svijeta zapravo šuti i ne izražava svoje stavove u javnosti iz straha od diskriminacije i otkaza, a kako navodi predmetni izvještaj odvjetnice Reindorf radi se o ‘kulturi užasa’ prema onima koji imaju kritičan pogled prema rodnoj ideologiji, a ta ‘kultura užasa’ nije ograničena na samo jedan fakultet, ili na samo jedno sveučilište.

Na kraju predmetni izvještaj podsjeća kako izražavanje kritičkih stavova o rodnoj ideologiji nije ilegalno prema engleskim zakonima, te kako to nije ‘govor mržnje’ a kako to sugerira sveučilišna politika.

Izvještaj odvjetnice Reindorf sigurno će dati vjetar u leđa kritičarima rodne ideologije, barem u Velikoj Britaniji i ohrabriti ih da progovore protiv ideologije koja je postala temelj za diskriminaciju i zatiranje temeljnih sloboda.

 

Komentari