Rishi Sunak ide u iznenadni posjet Zelenskom: Najavio ogromnu vojnu pomoć

Foto: Guliver Image

Rishi Sunak dolazi u iznenadni posjet Ukrajini kako bi se susreo s Volodimirom Zelenskim, budući da je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo da će dati gotovo 3 milijarde eura vojne pomoći toj zemlji tijekom sljedeće godine, piše Guardian.

Ukrajinski predsjednik vršio je pritisak na zapadne saveznike da pruže više potpore zemlji u borbi protiv ruske agresije, s obzirom na to da interes za rat u Europi pada kako sukob odmiče. Kriza na Bliskom istoku i rat u Gazi također su odvratili globalnu pozornost od rusko-ukrajinskog sukoba.

Premijer Sunak naglasio je kontinuiranu potporu Ujedinjenog Kraljevstva Kijevu uoči sastanka sa Zelenskim, koji dolazi nekoliko sati nakon što su snage Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a pokrenule napade na Hutije u Jemenu.

Foto: Facebook

Sunak je rekao: “Dvije godine Ukrajina se borila s velikom hrabrošću da odbije brutalnu rusku invaziju. Oni se i dalje bore, nepokolebljivi u svojoj odlučnosti da brane svoju zemlju i brane načela slobode i demokracije. Danas sam ovdje s jednom porukom: Ujedinjeno Kraljevstvo neće posustati. Stajat ćemo uz Ukrajinu, u njenim najmračnijim vremenima i u boljim vremenima koja dolaze.”



Članice EU-a za nastavak pomoći Ukrajini unatoč vetu Mađarske

Sunak je, inače, prvi put posjetio Ukrajinu u studenom 2022., samo nekoliko tjedana nakon što je postao premijer.

Komentari