Sedak o prvim potezima Tomaševića: ‘Spašavanje vojnika Ryana’, ovako se sigurno neće spasiti proračun Zagreba

Kristijan Sedak Foto: Privatni album

Prošlo je više od dva mjeseca od lokalnih izbora. Jednu od najvećih promjena u zadnjih dvadesetak godina osjetio je Grad Zagreb. Mjesto gradonačelnika preuzeo je Tomislav Tomašević kao i brojne probleme s kojima se glavni grad godinama suočava. Tijekom kampanje najavio je uštede s kojima je i započeo. No, osim najavljenih, poduzeti su i neočekivani rezovi.  

Komunikacijski analitičar Kristijan Sedak komentirao je poteze Tomaševića u ulozi gradonačelnika rekavši kako su očekivanja od početka bila velika te zasigurno ima nezahvalnu poziciju. “Još prije izbora najavio sam da tko naslijedi Bandića neće biti gradonačelnik nego upravitelj Grada Zagreba”.

Govori da su potezi koje je Tomašević dosad povlačio više manje financijski ili ideološki uvjetovani kao što je ukidanje mjere roditelj odgojitelj, koja je zahvatila 5400 obitelji koje su dugoročno planirale svoje finacije, “a to nije niti bilo najavljeno niti je dio programa”.

“U startu smo znali, kad smo gledai životopis njega i drugih kandidata, da nemamo idealnog kandidata koji zna upravljati velikim sustavima i da tome nije dorastao. Tu nisu bila velika očekivanja, ali je bilo očekivano da će upravljanje gradom biti dobronamjerno, a sada iz perspektive neke obitelji koja je svoje financije bazirala na mjeri roditelj odgajatelj, ovo ukidanje ne izgleda mi nimalo dobronamjerno”.



‘Ne vidim tko bi to bio ozbiljna oporba u Gradu Zagrebu’

Na pitanje može li doći do pobune građana ako se nastavi u tom smjeru, smatra da ne.

“Ne vjerujem. Ta svaka pobuna treba biti artikulirana od strane oporbe, a ne vidim tko bi to bio ozbiljna oporba u Gradu Zagrebu, koja bi imala dovoljnu snagu za tako nešto, bar ne zasad”.

Smatra da se nije promijenila praksa da gradonačelnik u ime ili umjesto podružnica Holdinga donosi neke odluke i najavljuje ih pa tako i ova najnovija o naplaćivanu parkinga.

“Kad podvučemo crtu, pitamo se čime se to naš gradonačelnik bavio do sada, izgleda da su to sve mali kozmetički potezi finacijske prirode”, zaključuje.

Kozmetičko smanjenje

“Od većih stvari koje su najavljene ili se događaju u gradu to je novo kreditno zaduženje od pola milijarde kuna. Ovo ostalo sve je više manje kozmetičko smanjenje, na školskim odborima, povećanje cijena komunalnih naknada koje također nisu bile najavljene na izborima”.

Dodaje kako je od zanimljivih stvari i to da ćemo vanjskim stručnjacima dati da češljaju  financije grada, “to će skupo platiti”.

Očekuje da će građani uskoro početi lupati loncima kao što su za Bandića, kad shvate da će se za zbrinjavanje biootpada zbrinjavati njihov novac.

“Ova najnovija mjera uštede s plaćanjem parkinga kod bolnica mislim da je ionako bila demagogija. To ne naplaćivanje, pa makar i neprivremeno, je ono tipično Bandićevo neplaćanje cijene karte tramvaja prije izbora i povećanje poslije izbora”, ističe.

Naglašava kako treba naći neki model koji odgovara potrebama građana, koji moraju biti u središtu takvih odluka. “Svi znamo koliko dugo se čeka kod doktora i da je nemoguće u dva sata, koliko se čeka, produžiti parking”.

Očekuje da će i Radnička fronta s Katarinom Peović, koja se zdušno zalagala i dizala glas gdje je Škoro i kako on upravlja svojim privatnim parkingom, sada dići glas na Tomaševića kako on upravlja gradskim parkingom.

“Sve u svemu zanimljivo. Mislim da trebamo biti malo strpljivi i pričekati neke konkretne poteze i komentirati, ali ako možemo ‘dan suditi po jutru’, i ovom početku mandata to su sve kozmetički potezi, ‘Spašavanje vojnika Ryana’. Na ovakvim potezima sigurno se neće spasiti proračun grada jer su to sve sitni iznosi. Pred nama je zanimljiva politička jesen”, zaključuje.

 

 

Komentari