SOL NA RANU! Talijanski sudac koji je razbjesnio Hrvate na SP dobio međunarodno priznanje

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatska s nedavno završenog Svjetskog prvenstva u Katru uglavnom pamti lijepe trenutke, no s vremena na vrijeme, dolazi podsjetnik i na poneki manje lijepi.

Jedan takav dogodio se u polufinalu protiv Argentine, u porazu Vatrenih s 3:0, kada je prvi argentinski gol izazvao puno rasprave i veliku ljutnju na hrvatskoj strani.

Podsjetimo, talijanski sudac Daniele Orsato je kod 0:0 nakon oko pola sata igre dosudio penal za Argentinu nakon sudara u 16-ercu u kojem su bili Dominik Livaković na hrvatskoj i Julian Alvarez na argentinskoj strani. Lionel Messi je iz penala zabio za 1:0, ubrzo je slijedio i drugi argentinski gol, a kako se pokazalo, Hrvatska se od takvog šoka nije oporavila u nastavku susreta.

Nakon toga, u prvom planu bilo je puno mišljenja o Orsatovoj odluci, ne samo u Hrvatskoj, dok je među Vatrenima bilo ogorčenja zbog dosuđenog penala za Argentince. Ipak, unatoč svemu tome, talijanski sudac je nedugo nakon SP-a – nagrađen, i to za svoje predstave na lanjskom Euru i nedavno završenom velikom turniru u Katru.



Počastili ga priznanjem
Kako je na svojoj stranici približio Gianluca Di Marzio, poznati talijanski sportski novinar, Orsato je dobitnik međunarodnog priznanja koje nosi ime Giulija Campanatija, bivšeg međunarodnog suca iz Italije. Priznanje je dodijeljeno peti put, a Orsato je drugi Talijan koji ga je osvojio, nakon Nicole Rizzolija po završetku Eura održanog 2016. u Francuskoj.

U poretku za priznanje, 47-godišnji Orsato bio je ispred Poljaka Szymona Marciniaka, koji je prije 10 dana sudio finalni ogled Argentine i Francuske.

Za vrijeme SP-a, talijanski sudac je svoj put prema ovoj nagradi gradio u dva ogleda u skupini, prvo u susretu Ekvadora i Katra na otvaranju turnira, a zatim u dvoboju Argentine i Meksika. Polufinalna utakmica u kojoj je naljutio Hrvatsku bila mu je treća i posljednja u Katru.

Sve ovo dolazi kao ‘sol na ranu’ dok se još pamti Orsatova odluka iz polufinala. Nakon nje, među reakcijama u taboru Vatrenih bila je i ona Luke Modrića, koji nije skrivao razočaranje predstavom 47-godišnjeg Talijana. Iako tako ne istupa često u javnosti, kapetan hrvatske reprezentacije nije štedio Orsata, nazivajući ga jednim od najgorih sudaca i katastrofom.

Taj Modrićev istup odjeknuo je i u stranim medijima, ali nedugo nakon toga i unatoč svemu, Talijan je svejedno nagrađen vrijednim priznanjem…

 

Komentari