Stipić o oštroj raspravi na sjednici Odbora za ravnopravnoast spolova: Vođenje sjednice izmaklo je kontroli upravo zbog inzistiranja Selak Raspudić na vlastitom stavu

screenshot

Rezolucija ‘o općem pravu na pobačaj’ Predraga Freda Matića, koja je izglasana u Europskom parlamentu, izazvala je niz reakcija, pa tako rasprava i to oštra rasprava se je mogla čuti i u Saboru, točnije na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova kojom je presjedala zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić.

Na Sjednici su padale teške riječi, pa se je tako prozivalo za ‘totalitarizam’, a posebno gnjusno je bilo vrijeđanje Marije Selak Raspudić od strane zastupnika SDP-a Erika Fabijanić koji joj je upadao riječ te joj rekao kako ‘lupeta’, nakon čega ga je Selak Raspudić zamolila da napusti sjednicu.

https://www.youtube.com/watch?v=ufkJjrSiYK0

Ovo nije prvi put da se jedno društveno pitanje poput zaštite i prava žena, pretvori u ideološko prepucavanje na najvišoj političkoj razini. Zašto je tome tako za portal Otvoreno komentira politički analitičar Tomislav Stipić.



“Na ovakvim temama najlakše je naelektrizirati javnost jer vrlo često o tim temama raspravljaju svi, pa i oni koji s temom nemaju nikakve veze ili ikakvog znanja. Odbor za ravnopravnost spolova jedan je od ‘jačih’ odbora u smislu kvalitetnih članova koji u tom odboru sjede, tu prvenstveno mislim na Mariju Selak Raspudić, Radu Borić (uskoro će njezino mjesto zauzeti njezina zamjena u Saboru Ivana Kekin) i Mirelu Ahmetović. To su žene koje imaju itekako što reći o temama koje okupiraju ovaj Odbor”, govori Stipić.

Stipić smatra kako je inzistiranje Selak Raspudić na svom osobnom stavu otelo cijelu Sjednicu kontroli, ali i kako je njezin cilj bio političke prirode, odnosno kako je time pokušala pozicionirati Most, dakle svoju stranku na desni spektar.

“Što se tiče zadnje sjednice, mislim da je Marija Selak Raspudić doista privatizirala raspravu što mi se čini prilično besmisleno u kontekstu raspravljanja o dokumentu koji nije bio konačan. Utoliko mi se argumentacija Borić-Ahmetović da se točka makne s dnevnog reda, čini opravdanom. Marija Selak Raspudić to je ocijenila totalitarnim, ali demokracija počiva na proceduri i redu, ako je većina za skidanje točke, onda to treba poštivati. Mislim da je njezino vođenje sjednice izmaklo kontroli upravo zbog inzistiranja na vlastitom stavu i samopromociji koja za cilj ima pozicioniranje Mosta na tom desnom spektru”, kaže.

“S takvim agresivnim pristupom i dociranjem bila je kontraproduktivna i mislim da si je napravila percepcijsku štetu”, dodaje Stipić.

Ponašanje Erika Fabijanića ‘za svaku osudu’

Stipić se također osvrnuo i na ponašanje Erika Fabijanića koji je verbalno napao Selak Raspudić, te je to nazvao nasilništvom koje prije svega nanosi štetu njegovoj stranci odnosno SDP-u.

“Što se tiče ponašanja Erika Fabijanića, ono je za svaku osudu, nije čak ni problem u njegovom izričaju, koliko u njegovoj verbalnoj agresiji i nasilničkom stavu. Nisam siguran je li on svjestan da je time nanio štetu vlastitoj stranci koja se zalaže za ravnopravnost spolova, a on bas na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova reagira upravo na jedan primitivan način prema jednoj ženi”, rekao je.

“To je nedopustivo ponašanje jednog saborskog zastupnika i neka se zapita kako bi se osjećala neka njegova kolegica, npr. Romana Nikolić ili Vesna Nađ koje su SDP-ove članice Odbora da ih je ovako netko napao. Vjerojatno bi on prvi osudio takvo ponašanje”, zaključuje Stipić.

Komentari