Sve Filipovićeve izjave – Predizborni program bez glave i repa

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Neočekivana smrt Milana Bandića je izazvala šok kako u među građanima, tako i među lokalnim zagrebačkim političarima, taj šok je posebno bio vidljiv kod onih kandidata za gradonačelnika koji su svoj predizborni program temeljili isključivo na rušenju dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika. Sada kada Bandića više nema, ti kandidati su morali početi improvizirati kako bi ponudili barem privid nekakvog političkog programa.

Od kada je Davor Filipović službeno predstavljen za HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba na predstojećim lokalnim izborima, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je izložen kritikama kako je Filipovićeva kandidatura još jedna dimna zavjesa kojom se zapravo daje vjetar u leđa Milanu Bandiću u utrci za još jedan mandat na ćelu grada Zagreba. No kako je Bandić preminuo, tako je Davor Filipović počeo predizbornu improvizaciju koja rezultira poprilično zanimljivim izjavama.

Tako je nedavno Filipović obećao kako će mu jedan do prioriteta kao gradonačelnika Zagreba biti izgradnja tvornice za cjepiva protiv covida, jer kako sam kaže Hrvatska si ne može priuštiti da se nalazi u situaciji u kojoj mora čekati na cjepivo. Na tu posljednju Filipovićevu izjavu mnogi su se dobro nasmijali, a kandidat za gradonačelnika stranke Fokus Davor Nađi čak mu je odgovorio ‘protu-obećanjem’ o gradnji svemirske baze za let na Mars i stroju koji pretvara sijeno u zlato.

No to nije jedino od Filipovićevih obećanja koja su se počela nizati nakon Bandićeve smrti, dok je prije toga uglavnom svoj istupe u javnosti temeljio na objašnjavanjima kako on nije ‘alibi kandidat za gradonačelnika’, tvrdio je kako je on prava oporba Bandiću iako je jasno kako ej u Gradskoj skupštini držao većinu upravo njemu kod donošenja odluka za koje sada tvrdi ih nikad ne bi donio.



Ne zna čitati ćirilicu

Filipović je tako pojašnjavao kako se valja koristiti ‘službenim hrvatskim pismom’ reagirajući na natpis ‘Bećarac’ na ćirilici koji je postavljen u čast preminulom glazbeniku Đorđu Balaševiću, tvrdeći kako on ne zna čitati ćirilicu predstavljajući to kao nešto pozitivno. Ali i kako niti Tomislav Tomašević, kandidat stranke Možemo! ‘mirno ne spava’ od kada se on pojavio na sceni.

Od avenija, preko mostova do bolnica

Gostujući kod Aleksandra Stankovića Filipović je naredao cijeli niz predizbornih obećanja, od izgradnje Jarunskog mosta kao prioriteta, pored tri savska mosta u raspadajućem stanju, Izgradnju Nacionalne dječje bolnice i nastavak gradnje Sveučilišne bolnice u blatu pored u raspadajućih i u potresu oštećenih zagrebačkih bolnica. Rekonstruirao bi Filipović avenije, a i izrazio je opažanje kako niti ‘stadion u Maksimiru ne izgleda dobro’ i to sve pored golemog duga u gradskoj blagajni i grada koji već godinu dana čeka početak obnove od potresa.

Kada je Milan Bandić iznanada prminuo, Filipović je izrazio žaljenje i razočaranje što je ‘naglo prekinuta oštra politička borba’, borba za koju javnost nije niti znala da postoji.

Filipović se u nedostaku te ‘oštre političke borbe’ uključivao preko društvenih mređa u prepucavanja oko drugih kandidata, tek kako bi nešto rekao i pokazao se malo, ali i pogladio premijerov ego, jer vjerojatnio niti on sam nije bio siguran hoće li ostati kandidat za gradonačelnika.

Financije i obnova 

Nakon kratkog vremena Filipović je promijenio prioritete, pa se tako Filipović osvrnuo na nove prioritete, poput odgovornog financijskog poslovanja, transparentne obnove. Filipović svako malo iskaže i pokoju simpatiju prema Tomaševiću, pa mu tako obećava suradnju, a transparentnost bi podigao na najvišu moguću razinu, iako je ponovimo držao leđa gradonačelniku, koji je bio sve samo ne transparentan. Obećao je tako Filipović i besplatne vrtiće i udžbenike, pa i pojeftinjenje gradskih usluga, za koje nema nikakvo jasno objašnjenje kako to misli postići, uz već spomenutu golemu rupu u gradskom proračunu i razrušeni centar grada.

Iz navedenog možda se može u natruhama spojiti poja Filipovićeva izjava u nekakav predizboni program, ali program bez glave i repa u kojemu su prioriteti sve i ništa u isto vrijeme.

Komentari