Tomislav Stipić o Milanovićevom ultimatumu: Ovo je još jedan pokazatelj kako se odlučnim stavom brane nacionalni interesi

Tomislav Stipić

Održava se NATO summit u Bruxellesu na kojemu sudjeluje i predsjednik Zoran Milanović, kako smo već pisali predsjednik je izjavio kako neće podržati zajedničku deklaraciju summita dok god se u njoj ne spomenu Daytonski sporazum i konstitutivni narodi u BiH.

Predsjednik je također kritički se osvrnuo na Vladu pa je tako rekao kako su ‘mogli pomoći i Plenković i Radman, ali imaju važnijeg posla’.

Na tu izjavu je reagirao Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji te izjave odbacuje i tvrdi kako oni ‘afirmativno rade upravo na zaštiti položaja hrvatskog naroda u BiH’.

Na kraju predsjednik Milanović je uspio u svom naumu i deklaracija je izmijenjena.



Ponovno imamo sukob predsjednika i Vlade, ovaj put oko Daytonskog sporazuma i konstitutivnosti Hrvata u BiH. Novonastalu situaciju za portal Otvoreno komentira politički analitičar Tomislav Stipić.

“Meni se čini kako ovdje Milanović nije išao ni s kim sukobljavati, već je izrekao jedan državnički stav kojeg Goran Grlić Radman jednostavno nije u stanju artikulirati što zbog nesposobnosti, što nezainteresiranosti”, kaže Stipić.

Stipić smatra kako je Vlada više fokusirana ne zamjerati se Njemačkoj politici prema BiH, nego raditi na zaštiti položaja Hrvata u BiH.

“Realno, ovo je mogao biti poraz hrvatske vanjske politike na najsloženijem pitanju bitnom za Hrvatsku, a to je svakako stanje u BiH. Čini mi se također da je Plenkovićeva administracija na tragu netalasanja i nezamjeranja njemačkoj politici u EU koja pak nalazi razumijevanje za građanski oblik unutrašnjeg uređenja BiH što za Hrvate u toj zemlji znači daljnju majorizaciju od strane najbrojnijeg naroda”, govori Stipić.

Daytonski sporazum – neželjeno dijete

Stipić također navodi kako bilo kakve izmjene Daytonskog sporazuma se ne mogu dogoditi bez pristanka svih potpisnika istog.

“Daytonski sporazum već je dugo vremena neželjeno dijete međunarodne zajednice, a pogotovo Europske unije, međutim, ako ga žele mijenjati, to ne mogu bez dogovora sva tri naroda i Hrvatske i Srbije koje su jamac tog sporazuma. Plenkovićeva administracija čini sve kako bi išla niz dlaku europskim birokratima, jer od toga ima izravnu korist. Naime i Dubravka Šuica i Marija Pejčinović Burić na europske pozicije došle su lobiranjem Andreja Plenkovića koji tako jača svoju poziciju u Europskoj uniji iako od tih imenovanja Hrvatska realno ima malo koristi”, govori Stipić.

“Vjerojatno Plenković svojim nezainteresiranim stavom radi i u svoju korist anticipirajući vlastiti transfer u briselske urede u budućnosti. Milanović s druge strane pokazuje razumijevanje za BiH što mu zasigurno nosi negativne bodove na domaćem lijevom spektru, no on je u svojem stavu konzistentan jer opravdava obećanje iz kampanje kako će biti čuvar Ustava i pravobranitelj građana”, dodaje Stipić.

Obrana nacionalnih interesa

Stipić smatra kako je Ustav RH jasan, te kako je Hrvatska dužna voditi računa o Hrvatima u BiH, te sukladno tome, Stipić kaže kako se je predsjednik ponio kao istinski državnik sa stavom koji brani hrvatske nacionalne interese.

“U hrvatskom Ustavu stoji kako je Hrvatska dužna brinuti o hrvatskom narodu u BiH. Ovo je još jedan pokazatelj kako se odlučnim stavom brane nacionalni interesi. I najveći osporavatelji rada predsjednika Milanovića ostali su nijemi jer su svjesni da je predsjednik ovim potezom pokazao što znači kada suverena zemlja ima svoj stav. Također, ova inicijativa pokazuje i da je trenutni ministar vanjskih poslova RH potpuno irelevantna politička figura”, zaključuje Tomislav Stipić.

Komentari