TRGOVSKA GORA I DALJE LOKACIJA ZA SKLADIŠTE NUKLEARNOG OTPADA Fond: ‘Nema oštećenja od potresa na vojarni, lokacija nije u zoni aktivnih rasjeda’

Unatoč prosvjedima građana i nedavnim razornim potresima koji su pogodili područje Sisačko-moslavačke županije, bivše vojno skladište Čerkezovac u općini Dvor i dalje ostaje lokacija za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Iz Fonda za financiranje razgradnje NEK uvjeravaju kako nema oštećena na vojarni.

“Prema očekivanjima, nedavni potresi na području Sisačko-moslavačke županije nisu ostavili nikakvih posljedica na postojećim skladištima, kao ni na popratnim objektima na lokaciji. Predmetna lokacija nije u zoni nominiranih aktivnih rasjeda”, ističu.

Dodaju kako su i mjerenja provedena tijekom potresa 29. prosinca prošle godine pomoću seizmografa i akcelerografa pokazala da je lokacija Čerkezovac imala manju akceleraciju, odnosno ubrzanje tla od primjerice Zagreba. Dok je u Zagrebu najveća akceleracija iznosila 2,43 m/s2, u Čerkezovcu je iznosila 0,49 m/s2.



Vojarna Čerkezovac Foto: Fond za financiranje NEK

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja napominju kako se radi o preferentnoj lokaciji koju još uvijek očekuju istraživanja i izrada studije utjecaja na okoliš.

“Napominjemo da svi objekti koji se danas grade, a posebice oni specijalne namjene, zadovoljavaju bitno strože kriterije među ostalim i one vezane uz potres te se uzima iskustvo maksimalnih mogućih katastrofa na globalnoj razini i tako postavljaju međunarodni standardi”, objašnjavaju nam. 

Dodaju kako će upravo aktivnosti koje se namjeravaju provoditi u sklopu potvrđivanja preferentne lokacije pokazati je li sama lokacija podobna za potencijalno skladište radioaktivnog otpada.

Provodi se studija utjecaja na okoliš

Istraživanja i provedba studije utjecaja na okoliš je započela i ako se potvrdi da štetnih utjecaja na okoliš neće biti, slijedi ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, kako doznajemo od Fonda za financiranje razgradnje NEK.

Prilikom provedbe studije provest će se, kako objašnjavaju, niz istražnih radova (geoloških, hidroloških, geomorfoloških, ekoloških, seizmoloških, ali i niz ostalih istražnih radova), odredit će se nulto radiološko stanje i izraditi niz sigurnosnih analiza, a sve kako bi se dokazalo da je predloženo rješenje tehnološki prihvatljivo i da projekt neće imati štetnih utjecaja na okoliš.

Vojarna Čerkezovac
Foto: Fond za financiranje NEK

Naglašavaju kako će se objekti radioaktivnog otpada graditi prema europskim standardima (Eurokod 7 i 8) povećane sigurnosti kako bi mogli izdržati potres i veće magnitude od očekivanog i kako bi građevine u Centru bile sigurne od potresa visoke razorne moći.

Dalje navode kako je Trgovska gora, odnosno bivša vojarna Čerkezovac odabrana kao preferentna lokacija za skladište radioaktivnog otpada zbog skladišnih kapaciteta koji jamče potpunu tehničku sigurnost i ispravnost. Također, lokacija nije u poplavnom području i dovoljno je daleko od izvora pitke vode.

‘Skladišti se isključivo nisko i srednje radioaktivni otpad’

Hrvatska je, podsjetimo, temeljem Međudržavnog ugovora s Republikom Slovenijom dužna zbrinuti polovicu otpada iz Nuklearne elektrane Krško, što prema trenutnim procjenama iznosi oko 3000 metara kubičnih nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Potrebno je zbrinuti i institucionalni otpad koji nastaje radom u istraživanju, medicini i industriji, što je otprilike oko 100 metara kubičnih. Procjene količina rađene su za period do 2060. godine, a institucionalni otpad je najvećim dijelom također nisko i srednje radioaktivni otpad, kako navode iz Fonda.

Vojarna Čerkezovac
Foto: Fond za financiranje NEK

“Na Čerkezovcu će se skladištiti isključivo nisko i srednje radioaktivni otpad u krutom stanju, čime se sprječava bilo kakvo curenje ili ispuštanje u okoliš. Ovakav otpad ima pretežno kratkoživuće radionuklide s kraćim vremenom poluraspada i takav se otpad može sigurno skladištiti i odlagati na dosta jednostavan način”, tvrde.

Dodaju kako visokoradioaktivni otpad, u koji spada i istrošeno nuklearno gorivo (ING), se ne može i neće odlagati na Trgovskoj gori. Skladištit će se, naime, razni alati, mehanički dijelovi, zaštitna odjeća, filteri i slično, a prije skladištenja će proći propisnu obradu i kondicioniranje.

BiH prijeti međunarodnim arbitražnim sporom

Građani Sisačko-moslavačke županije izrazito su nezadovoljni i zabrinuti pa su, podsjetimo, održali nekoliko prosvjeda. Poručili su da ne žele otpad na Trgovskoj gori. Tome se protivi i  gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović koji je i nakon potresa izjavio kako se odlagalište ne može graditi na ovoj lokaciji.

Ne protive se samo građani Sisačko-moslavačke već i susjedna BiH gdje je u rujnu održan veliki prosvjed Novom Gradu na kojem se tada okupilo oko 2000 ljudi.

Prosvjed u Dvoru/ Ilustracija
Foto: Nikla Cutuk/PIXSELL

Nedavno je Parlament BiH poručio kako treba preispitati planove za gradnju odlagališta radioaktivnog otpada u tom dijelu Hrvatske jer je to trusno područje. Riječ je o još jednoj raspravi koja je organizirana u BiH kao dio kampanje usmjerene protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovske gore u općini Dvor.

“Sada više ne možemo govoriti o maksimalnih osam nego devet stupnjeva po Merkalijevoj ljestvici (unutar) najkritičnije seizmičke lokacije”, rekla je tada pročelnica odjela za opservatorsku seizmologiju Seizmološkog zavoda Republike Srpske Snježana Cvijić Amulić. 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je kako će vlasti te zemlje sustavno djelovati ne bi li zaustavili planove za gradnju odlagališta na Trgovskoj gori, naznačivši kako bi u najgorem slučaju mogao uslijediti i međunarodni arbitražni spor.

Potres koji je razorio Petrinju dovodi u pitanje odlagalište na Trgovskoj gori?

Komentari