U Britaniji sazvan sastanak vladinog odbora: MI5 vjeruje da bi uskoro moglo doći do terorističkog napada

Foto: Guliver

U Britaniji je za ponedjeljak sazvan sastanak vladinog odbora za hitne situacije, pod nazivom COBRA, na kojem će se raspravljati o sigurnosnim rizicima koji proizlaze iz sukoba Izraela i Hamasa.

Nakon ubilačkog pohoda Hamasa na Izrael sedmog listopada koji je izazvao odmazdu na Pojas Gaze, u Britaniji se povećao broj slučajeva antisemitizma i islamofobije.

U Londonu i ostalim gradovima održani su golemi propalestinski prosvjedi, dok su židovske skupine organizirale bdijenja za izraelske taoce, njih 239, koje drži radikalna islamistička sunitska skupina.

Terorističke prijetnje
“Moramo se pobrinuti da su britanski sustavi sigurni i zaštićeni od terorističke prijetnje, kao što to vlada uvijek čini”, rekao je ministar visokog obrazovanja Robert Halfon za Times Radio.



Britanska obavještajna agencija MI5, zadužena za unutarnju sigurnost, smatra da je prijetnja od terorizma u ovom trenutku značajna, što znači da je teroristički napad vjerojatan odnosno da bi mogao uslijediti.

Dvije su više kategorije razine prijetnje: ozbiljna, što znači da je napad uvelike izgledan, dok kritična prijetnja znači da je napad vrlo vjerojatan u bliskoj budućnosti.

Komentari