Von der Leyen u neprobojnom prsluku poslala poruku Hamasu: ‘Zaustavit ćemo vas’

Foto: Twitter

Posjet Izraelu predsjednica dviju najvažnijih institucija EU-a dolazi šest dana nakon što je Hamas izveo svoj iznenadni napad s kopna, mora i iz zraka u Izraelu, u kojem je od sedmog listopada poginulo više od 1300 ljudi, što je više nego u cijeloj Drugoj intifadi, te 3200 ranjenih.



Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola doputovale su u petak nešto prije podneva u Izrael kako bi izrazile solidarnost sa zemljom nakon subotnjih terorističkih napada Hamasa.

“Stigla sam u Izrael s predsjednicom Europskog parlamenta kako bismo izrazile našu solidarnost s izraelskim narodom nakon užasnog terorističkog napada Hamasa”, napisala je Von der Leyen na društvenoj mreži X.

“Ovdje smo s porukom solidarnosti nakon najgoreg terorističkog napada koji je Izrael pretrpio. Teror neće prevladati. Važno je kako ćemo odgovoriti. Možemo i moramo zaustaviti Hamas i učiniti što možemo da ublažimo humanitarne posljedice”, rekla je Metsola na istoj platformi.

Predsjednice EU institucija došle šest dana nakon što je Hamas izveo svoj napad prema Izraelu
Posjet Izraelu predsjednica dviju najvažnijih institucija EU-a dolazi šest dana nakon što je Hamas izveo svoj iznenadni napad s kopna, mora i iz zraka u Izraelu. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock očekuje se kasnije u petak.

Izrael je u petak naredio svim civilima da u roku od 24 sata napuste sjever Gaze i grad Gaza i presele se južno od enklave.

U Izraelu je više od 1300 ljudi ubijeno, uključujući oko 900 civila, dok su tijela 245 vojnika identificirana, prema vlastima.

Na palestinskoj strani, prema vlastima u Gazi, broj žrtava bombaških napada popeo se na najmanje 1500, uključujući 500 djece. Ranije ovog tjedna Hamas je rekao da su dva njegova dužnosnika ubijena u napadima.

Posjeti SAD na visokoj razini regiji Bliskog istoka
U međuvremenu, američki ministar obrane Lloyd Austin stigao je u petak u izraelski grad Tel Aviv kako bi se sastao s visokim vladinim čelnicima i iz prve ruke vidio dio američkog oružja i sigurnosne pomoći koju je Washington brzo isporučio Izraelu.

Visoki dužnosnik obrane rekao je da je SAD već dao Izraelu bombe malog promjera kao i projektile presretače za njegov sustav Iron Dome, a bit će isporučeno i više. Očekuje se da ostalo streljivo stigne u petak.

Austin je drugi visoki američki dužnosnik koji je posjetio Izrael u dva dana. Njegov brzi put iz Bruxellesa, gdje je sudjelovao na sastanku ministara obrane NATO-a, dolazi dan nakon što je državni tajnik Antony Blinken stigao u regiju u četvrtak. Blinken nastavlja bjesomučnu bliskoistočnu diplomaciju, nastojeći spriječiti prošireni regionalni sukob.

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se u petak u Jordanu s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. Na sastanku s kraljem Blinken je razgovarao o napadu Hamasa prošle subote i naporima da se oslobode svi taoci koje su militanti zarobili.

Blinken je “naglasio da se Hamas ne zalaže za pravo palestinskog naroda na dostojanstvo i samoodređenje te je razgovarao o načinima rješavanja humanitarnih potreba civila u Gazi, dok Izrael provodi legitimne sigurnosne operacije kako bi se obranio od terorizma.”

Komentari