Britanski NHS: Pritisak na zdravstvo će rasti dolaskom zime

Ilustracija Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) blizu je preopterećenja u brojnim dijelovima Britanije, a pritisak će samo rasti dolaskom zime, upozorio je šef tog zdravstvenog tijela u srijedu.

Britanija je potvrdila u utorak 233 smrti od covida-19, najviše od ožujka, a novih slučajeva ima najviše u Europi.

Premijer Boris Johnson ukinuo je gotovo sve mjere protiv covida-19 u Engleskoj, a mjere poput obveznog nošenja maski, što je uobičajeno u većini Europe, ima u rezervi kao “plan B”.

No liječnici su izrazili zabrinutost da bi porast hospitaliziranih, u kombinaciji s pritiscima na NHS zbog sezonskih virusa, mogao dovesti do toga da bolnice neće biti u mogućnosti nositi se s dugim listama čekanja i normalno funkcionirati.



Matthew Taylor, izvršni direktor Konfederacije NHS, pozvao je da se prijeđe na plan B – nošenje maski i rad od kuće, što bi predstavljalo tek manju neugodnost i mogla bi se izbjeći kriza.

“Razgovaram sa zdravstvenim čelnicima svaki dan i doslovno nisam razgovarao ni s jednim koji ne govori da je njihova služba sad pod intenzivnim pritiskom. Sredina je listopada. Stvari će se samo još pogoršati. Zdravstvena usluga na samom je rubu, ako je još pogurate, ljudima nećemo moći pružiti potrebnu razinu usluge”, rekao je za BBC-jev radio.

Johnsonova vlada navela je da se oslanja na cijepljenje, uključujući ‘booster’ doze za najranjivije, kako bi izbjegla zatvaranja ove zime.

Ministar za poslovanje Kwasi Kwarteng rekao je da bi još jedno zatvaranje bilo pogrešno i odbacio mogućnost da će se uskoro uvesti strože mjere.

“Ministri, znanstvenici i stručnjaci prate podatke iz sata u sat i ne osjećamo da je vrijeme za plan B. Pokušavamo uvjeriti ljude koji se nisu cijepili da se cijepe, povećamo unos ‘booster’ doze”, rekao je za BBC.

Komentari