Epidemiolog objasnio koliki je rizik da korona virus dođe u Hrvatsku

Doktor Bernard Kaić, voditelj službe za epidemologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, pojasnio je za N1 koliko je opasan novi korona virus otkriven u Kini i možemo li ga očekivati u Hrvatskoj.

“Ne može se sa sigurnošću reći da neće biti oboljelih u Hrvatskoj i Europi jer ljudi putuju i nema ograničenja za čije uvođenje sada nema opravdanja.

U ovom trenutku se ne zna koliko je bolest zarazna, a čini se da nije visoko zarazna i da nema epidemijski potencijal poput gripe. Nekakve vrlo stroge mjere u zračnim lukama i na graničnim prijelazima nisu opravdane. Ako se počne širiti značajnije moguće je uvesti zdravstveni nadzor, ali u ovom trenutku čak ni za to nije vrijeme”, smatra epidemolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Korona virus koji se pojavio u Kini nije do sad poznat

Jedini savjet ljudima koji dolaze iz Kine da ako obole u roku od 14 dana da se jave u zdravstvenu službu radi pravovremenog dijagnostiricanja, liječenja i sprečavanja širenja bolesti.



Kaić ističe kako neke zemlje mjere temperaturu putnicima u zračnim lukama, ali da ta metoda nije efikasna jer na milijun putnika 1000 će imati temperaturu i to će vjerojatno biti gripa, a mogu i u zračnoj luci ne imati temperaturu pa je dobiti kasnije.

Pojašnjava da ovaj korona virus koji se pojavio u Kini nije do sada viđen i razlikuje se od do sada poznatih virusa kod ljudi. Oni inače uzrokuju temperaturu kod ljudi, a zaraziti se mogu i životinje pa se čini da je ovaj prešao sa životinje na čovjeka, slično kao i onaj koji je uzrokovao SARS prije nekoliko godina.

“Ali ti virusi se teško prenose pa je SARS tako nestao kroz par mjeseci dok se MERS javlja i dalje, ali lokalno. Kako će se ponašati ovaj virus još se istražuje”, kaže Kaić.

Ovaj korona virus ima raspon kliničke slike od blagih oblika poput prehlade do teških upala pluća s poteškoćama disanja, a ima i pojedinih smrtnih slučajeva. Time je po kliničkoj slici sličan gripi, piše N1.

STRAH OD EPIDEMIJE SE ŠIRI Tri istraživačka tima počela s razvojem cjepiva za korona virus, trebat će im godinu dana

Podsjetimo, britanski mediji u četvrtak poslijepodne javili su da su četiri osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu hospitalizirane pod sumnjom da imaju korona virus. Tri osobe nalaze se u Edinburgh, dok je jedna u bolnici u Glasgowu.

Sve osobe za koje se sumnja da su zaražene korona virusom su sletjelu u London u posljednja dva tjedna, a doputovale su iz Wuhana, grada u kojem je virus prvi put identificiran.

STRAH OD EPIDEMIJE SE ŠIRI Tri istraživačka tima počela s razvojem cjepiva za korona virus, trebat će im godinu dana

Tri istraživačka tima uz podršku globalne koalicije uspostavljene za borbu protiv epidemija, započet će rad na razvijanju potencijalnih cjepiva protiv novog koronavirusa koji je identificiran u Kini.

Proces razvijanja novog cjepiva uobičajeno je trajao do desetljeće, ali Koalicija za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja financira dva projekta, a sufinancira treći, kazala je kako je cilj puno brže razviti cjepivo.

Komentari