HZJZ izdao upozorenja oko koronavirusa

Pixino

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upozorenje u petak vezano uz koronavirus i pneumoniju.

U kineskom gradu Wuhanu počeo se širiti koronavirus koji bilježi velik broj oboljelih. Broj umrlih od gripe uzrokovane ovim virusom porastao je u subotu na 41 osobu, dok je diljem svijeta broj zaraženih porastao na 1300, no većina slučajeva, a i svi umrli, zabilježena je u Wuhanu, gdje su dužnosnici postavili stroge restrikcije na putovanje i za javna okupljanja.

Virus je izazvao alarm, no još uvijek je mnogo nepoznanica s tim u vezi, poput one koliko je on zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima. On može izazvati upalu pluća, koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upozorenje i pojašnjenje u petak vezano uz koronavirus i pneumoniju.



“S obzirom na pojavu novog koronavirusa u Kini i nepoznanici o putevima prijenosa, putnicima u međunarodnom prometu koji putuju na zahvaćena područja (u ovom je trenutku zahvaćeno područje grad Wuhan, ali s vremenom će možda i drugi gradovi, pokrajine ili države) savjetuje se pridržavanje uobičajenih mjera opreza, kao što se inače savjetuje radi smanjenja rizika od drugih bolesti na putovanjima”, napisali su na svojim stranicama.

Kako prepoznati simptome

Objavili su i detaljnu analizu trenutne situacije, kako prepoznati simptome i što učiniti:

“U prosincu 2019. uočeno je grupiranje oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini. Oboljeli su razvili simptome povišene tjelesne temperature i otežanog disanja. Prema raspoloživim podacima, prvi slučaj razvio je simptome 8. prosinca 2019. Oboljeli su se u početku uglavnom epidemiološki povezivali s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market, veleprodajnom tržnicom morskih i drugih živih životinja. Kao uzročnik početkom siječnja identificiran je novi Coronavirus (2019-nCoV) koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i SARS-CoV. U siječnju 2020. potvrđeni su pojedinačni slučajevi bolesti uzrokovane novim Coronavirusom i u drugim gradovima i provincijama Kine, kao što su Guandong i Beijing, te nekoliko importiranih slučajeva u drugim državama (Tajland, Japan, Južna Koreja, SAD) kod ljudi koji su doputovali iz Wuhana.

Bolest je karakterizirana povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem, a u težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka.

Broj oboljelih, udio oboljelih s teškom kliničkom slikom i broj umrlih mijenja se iz dana u dan i ovisi o izvoru informacija te je nezahvalno uopće navoditi brojeve. Uglavnom, nekoliko je stotina potvrđenih slučajeva bolesti, oko četvrtina oboljelih ima tešku kliničku sliku, a umrlih u trenutku pisanja ovog teksta ima nešto manje od 20.

U ovom trenutku nema jasnih dokaza o održivom tj. efikasnom prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka, iako su potvrđeni pojedinačni slučajevi prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka u bliskom obiteljskom kontaktu i s pacijenta na zdravstvene djelatnike.

Praćenje kontakata i provođenje higijensko-sanitarnih te ostalih zdravstvenih mjera prevencije u Wuhanu i drugim gradovima u kojima su zabilježeni bolesnici u tijeku su”, stoji na stranicama HZJZ-a.

Što možete učiniti?

S obzirom na nepoznanice o putevima prijenosa, putnicima u međunarodnom prometu koji putuju na zahvaćena područja (u ovom je trenutku zahvaćeno područje grad Wuhan, ali s vremenom će možda i drugi gradovi, pokrajine ili države biti proglašene zahvaćenim područjem ako se utvrdi lokalna transmisija uzročnika na novim područjima) savjetuje se pridržavanje uobičajenih mjera opreza, kao što se inače savjetuje radi smanjenja rizika od drugih bolesti na putovanjima:

– izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju;
– izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim životinjama;
– konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme; temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda;
– izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osbama čije je zdravsteno stanje nepoznato;
– izbjegavanja dijeljenje pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama;
– ako putnik unutar 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja (u ovom trenutku se samo grad Wuhan smatra zahvaćenim područjem) razvije povišenu tjelesnu temperaturu i/ili kašalj i poteškoće s disanjem treba se javiti liječniku i dati do znanja da je unazad 14 dana boravio u Wuhanu (ili drugom zahvaćenom području, ako se u međuvremenu utvrdi).

Opširnije o mjerama suzbijanja bolesti pročitajte na stranicama HZZJ-a, piše N1.

Komentari