HZJZ poziva na cijepljenje, zabrinutost zbog omikron varijante

Krunoslav Capak/Matija Habljak/PIXSELL

Sve više europskih država potvrđuje prve slučajeve zaraze novom omikron varijantom koronavirusa. Jučer je potvrđen u Italiji, ali i kod jednog putnika koji je prošli tjedan iz Južne Afrike doputovao u Austriju. Zabrinutost raste i u Nizozemskoj. U Hrvatskoj, prema jučerašnjim podacima, je 3.339 novih slučajeva zaraze. S koronavirusom ili od njega preminule su 64 osobe. HZJZ upozorava da se nova varijanta koronavirusa omikron soj smatra potencijalno opasnijom zbog dvostruko više mutacija od delte te poziva građane na cijepljenje.

Među osobama koje su u petak u Nizozemsku stigle iz Južnoafričke Republike, 61 je pozitivna, a 13 je zaraženo omikron varijantom.

Iz Europske komisije poručuju da Unija treba poduzeti mjere opreza te ubrzati cijepljenje.

Udio pozitivnih među testiranima u Hrvatskoj, po jučerašnjim podacima, je 37 posto. S koronavirusom ili od njega preminule su 64 osobe. Na bolničkom je liječenju malo više od 2 i pol tisuće pacijenata, od kojih 330 na respiratoru.



Zavod za javno zdravstvo upozorava da se nova varijanta koronavirusa omikron soj, smatra potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delte. Građane stoga pozivaju na cijepljenje.

Komentari