Kristijan Sedak: Milanović se sada ponaša zrelije i mijenja način komunikacije

Facebook

Mjesec dana mandata aktualnog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića je iza njega. Što misli o njegovom ponašanju, stavu i postupcima, za portal Otvoreno upitali smo komunikacijskog stručnjaka Kristijana Sedaka.

“Milanović daje odmjerene izjave, priznaje da nije kao stručnjak dorastao ovoj koronakrizi pa se na neki način i ograđuje. Ono što je dobro je to da se ukupna hrvatska vlast odlučila za strategiju koja kaže da nije ratno stanje, ali daje se apel u javnost da se ozbiljno shvate izazovi pred nama”, rekao je Sedak.

Ono što je, barem za sada obilježilo politički i komunikacijski jednomjesečni mandat, prema Sedakovim riječima je seljenje bista. Rekao je kako je to “simpatičan način da se Milanović riješi biste Tuđmana, a sve ostale biste su zapravo kolateralne žrtve”.

No, upitao se jesu li te biste privatno vlasništvo ili ipak nisu te dodao da se olako odričemo tradicije.



Predsjednik i Vlada pametniji nego u prijašnjoj krizi u Istočnoj Slavoniji

Govoreći o korona krizi, Sedak je istaknuo kako mu se čini da je Milanović sada zreliji nego kada je bila kriza s poplavama u Istočnoj Slavoniji kada je davao niz nesmotrenih izjava.

“I Vlada je pametnija, jer je vrlo važno da se u krizi komunicira iz istog izvora i da komunicira isti komunikator, a to su sada manje više iste osobe. U Istočnoj Slavoniji je svaki dan komunicirao drugi ministar, jer su se mijenjali na čelu stožera, i to se pokazalo pogrešnim odabirom”, naglasio je Sedak. Dodao je kako smo sada ipak malo pametniji.

Osvrnuvši se na početak Milanovićevog predsjedničkog mandata, Sedak je podsjetio kako je Plenković najavio “tvrdu kohabitaciju” dok je Milanović rekao da će biti “predsjednik svih građana”.

“Ta tvrdoća kohabitacije mi nije vidljiva. Je li to zbog koronakrize ili izbora u HDZ-u, ona je u svakom slučaju malo omekšala. To je dobro za državu”, rekao je Sedak.

Podsjetio je kako je Milanović čestitao Dan žena te iskazao uvjerenje kako bi više učinio da “nije samo čestitao nego se ogradio od Bernardićevog seksističkog stava ili ga na neki način spomenuo”.

Mediji su ‘vratili u život’ osobu koja se diskvalificirala iz stranačkog i političkog života

“Zanimljivo mi je kako mediji mogu ‘vratiti u život’ osobu koja se diskvalificirala iz stranačkog i političkog života. Smiješne su mi bile najave pod nazivom ‘politička zvijer se budi’, a sada se vidi da mediji još uvijek imaju tu moć”, istaknuo je Sedak.

Najzanimljivije od dosadašnjeg Milanovićevog mandata Sedaku se čini ono što “oku javnosti nije vidljivo”, a to su neka njegova nastojanja u Hrvatskoj vojsci za novo kadroviranje te najava završetka hrvatske misije u Afganistanu.

Sedak je podsjetio i na zanimljivu komunikacijsku paradigmu u mijenjanju komunikacije, kao što je Milanović promijenio u “sugrađanke i sugrađani”. Nema više “građanke i građani Republike Hrvatske” ili “Hrvatice i Hrvati”. To se doista pazi i izbjegava. “To će se nametnuti kao trend na prihvaćanje ostalim političarima”, istaknuo je Sedak.

“Čini mi se da će demokratska praksa morati odgovoriti na pitanje može li predsjednik svih građana biti netko tko će ići u Jasenovac, a neće ići u Bleiburg ili obrnuto”, naglasio je Sedak i upitao se “je li to sukladno poruci koju je Milanović poslao?”

Komentari