KRŠITELJI SAMOIZOLACIJE Troje ih čeka kazna od 8 000 kuna; Za prenošenje zaraze prijeti zatvor

Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je u protekla 24 sata provedena kontrola po dojavama za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije.

“Od toga 18 ih je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionirani sukladno zakonskim propisima”, rekao je. Naveo je i da je trenutno u karanteni 51 čovjek, od kojih 49 u Splitu i dvoje u Dubrovniku.

46 ZARAŽENIH U HRVATSKOJ Markotić: Epidemiju može razbuktati neodgovorno ponašanje



Tri osobe s područja Koprivničko-križevačke županije koje su zatečene u kršenju samoizolacije zbog sumnje na koronavirus dobit će 8000 kuna kazne.

Policajci su ih u subotu zatekli u javnom prostoru i prijavili Državnom inspektoratu.

“Pozivamo sve osobe koje su dobile rješenje ili su od strane epidemiologa stavljene pod zdravstveni nadzor, da ozbiljno shvate i poštuju ove mjere prevencije.

Trenutno su na području županije pod mjerom nadzora i kućne izolacije 223 osobe, a 35 ih je izašlo iz kućne samoizolacije jer nisu razvili nikakve simptome”, priopćili su iz županijskog Stožera.

Onima koji time ozbiljno ugrožavaju zdravlje drugih čak prijeti i zatvor. Prema Kaznenom zakonu, naime, u odredbi koja se odnosi na širenje i prenošenje zaraznih bolesti predviđena je kazna zatvora od tri godine.

To vrijedi za osobe koje drugoga zaraze opasnom bolešću, primjerice koronavirusom. Ako svjesno i uporno krše mjere karantene ili samoizolacije, čak i ako nikoga ne zaraze, prijete im dvije godine zatvora, piše Danica.hr.

Komentari