OPĆINA PLITVIČKA JEZERA: Građani nemaju razloga za strah zbog dolaska kineskih turista

Zvonimir Barisin / CROPIX

Pun autobust kineskih turista iz Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa, jučer je stigao u Hrvatsku te su proveli dan i na Plitvičkim jezerima. Zbog ubrzanog širenja koronavirusa i sve većeg broja zaraženih, u Hrvatskoj se podigla panika.

Oglasio se i Ante Kovač, načelnik Općine Plitvička Jezera koji je komentirao stanje za portal Otvoreno:

“Imali smo mnogo sastanaka na temu migranata i baš kad je donekle smanjen pritisak u tom pogledu, očito se moramo baviti drugačijom vrstom opasnosti. Budući da turisti iz tog dijela svijeta dolaze u organiziranim grupama i zračnim prijevozom oni moraju proći državnu kontrolu. Barem se nadamo da je to tako. Zlu ne trebalo, svakako ćemo morati otvoriti tu temu na svojoj lokalnoj razini i tražiti upute od struke za ne daj bože.”

Za portal Otvoreno izjavu o posjetu kineskih turista dao je Franjo Anđić, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Plitvička Jezera.



“Građanke i građani Općine Plitvička Jezera nemaju razloga za strah zbog dolaska turista iz kineske pokrajine Wuhan. Prema našim saznanjima isti turisti nemaju nikakve simptome koronavirusa, a nadležne institucije su već obavile preventivne mjere. Naravno, situaciju pomno pratimo, kako bi smo u slučaju pojave virusa mogli reagirati blagovremeno.

U slučaju pojave virusa među našim građanima, Općina Plitvička Jezera će zajedno s nadležnim institucijama zaduženim za javno zdravstvo, raditi na edukaciji stanovništva i preventivnim mjerama kako ne bi došlo do epidemije. Napominjem, za sada nema razloga za strah i paniku.

Također, u sastavu Stožera civilne zaštite su i članovi Zavoda za javno zdravstvo Ličko-Senjske županije, Doma zdravlja Korenica, Nacionalnog parka Općine Plitvička Jezera, Općinskog društva Crvenog križa i drugi što znači da je Općina Plitvička Jezera pokrivena i na tim područjima, ali i spremna na eventualnu pojavu virusa reagirati efikasno i pravovremeno.”

Komentari