Počinju pregovori članica WHO-a o sporazumu za sprečavanje pandemija

Screenshot

Predstavnici 194 države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) danas počinju trodnevno zasjedanje na kojem će pregovarati o sporazumu o sprečavanju budućih pandemija.

Diplomati su u nedjelju objavili da su se države članice WHO-a suglasile početi pregovore o budućem sporazumu o sprečavanju pandemija pošto su premostile jaz između dviju strana predvođenih Europskom unijom i Sjedinjenim Državama.

SAD i Kina protiv obvezujućeg sporazuma
Nacrt dokumenta, postignut pregovorima tijekom vikenda, bit će predstavljen ministrima zdravstva i očekuje se da će biti prihvaćen na trodnevnoj sjednici WHO-a.

Prema nacrtu pregovori bi trebali najkasnije početi u ožujku 2022.



Još se ne zna hoće li konačni ishod biti pravno obvezujući sporazum, no SAD i Kina su skeptične i opiru se svakoj novoj multilateralnoj obvezi.

Globalni sporazum o sprečavanju pandemija trebao bi biti spreman u svibnju 2024.

Razmjena informacija i cjepiva
Obuhvaćao bi razmjenu informacija i sekvenciranje genoma novih virusa te potencijalna cjepiva i lijekove razvijene istraživanjima.

Diplomatski uspjeh države članice WHO-a postigle su u vrijeme kada raste zabrinutost zbog pojave nove varijante koronavirusa – omikron – koja je prvi put detektirana u Južnoj Africi u studenome i čini se da se brzo širi svijetom, podsjeća agencija Reuters.

Komentari