PRIPREME ZA KORONAVIRUS Evo što treba kupiti u slučaju nacionalne karantene

U Hrvatskoj je potrvđen 31 slučaj koronavirusa. Virus se još ne širi slobodno, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Međutim, ako se to dogodi, ozbiljno će se razmišljati o uvođenju nekog oblika nacionalne karantene.

Građani bi trebali biti spremni za izolaciju, ali i postupati racionalno. Dovoljno je imati namirnice za dva tjedna, a ne za sljedećih pet godina. Vlada poručuje da su trgovački lanci opskbljeni zalihama hrane.

Tako svakako u kućanstvu uvijek treba imati dovoljno brašna, ulja i tjestenine. Od brašna se uvijek može umijesiti svježi kruh ili peciva, a pomoći će i izrada slastica.

 



GRAĐANI PUSTOŠE POLICE U TRGOVINAMA Vlada poručuje da zaliha ima dovoljno

Ne zaboravite na mljeveno meso koje možete pripremati u verzijama od umaka do okruglica te zamrzavati. Na taj način ćete si olakšati predstojeće dane i nećete morati kuhati, nego samo izvaditi i podgrijati neko od spremljenih jela.

Kako biste prošli jeftinije, birajte obiteljska ili maksi pakiranja. Sjetite se napuniti i ledenicu spremajući smrznuto meso i povrće, a u smočnici čuvajte ukiseljeno povrće, pekmeze i ajvar koji uvijek dobro dođu.

Konzerve graha, ribe i konzerviranog povrća neće biti naodmet i dobro će se uklopiti, a ako volite grickalice, ne zaboravite spremiti koju čokoladu i paket keksića za crne dane.

JESMO LI SPREMNI ZA NACIONALNU KARANTENU? Imamo zalihe za mjesec ili dva, a vrijednost im je 537 milijuna kuna

Djecu će to sigurno razveseliti, a možete i u ledenici ostaviti spremljenu neku slasticu kojom ćete iznenaditi obitelj kad se okupite za stolom.

Pametna kupnja

Pri kupnji se fokusirajte na trajne namirnice koje mogu dugo stajati ili imaju neograničen rok trajanja, a pritom imajte na umu da je dobro spremiti one koje ne zahtijevaju kompliciranu pripremu i možete ih koristiti bez da trošite vodu. Kad smo već kod toga, bilo bi dobro spremiti i nekoliko litara pitke vode po članu kućanstva, za slučaj da se prekine opskrba.

Također, ne zaboravite na artikle za osobnu higijenu, a u kući svakako valja imati spremnu i kutiju za prvu pomoć u slučaju manjih ozljeda. Provjerite u kakvom je stanju kućna ljekarna, pa svakako dodajte lijekove ili sirupe za snižavanje temperature, protiv kašlja ili sprej za nos. Ako ste kronični bolesnik i koristite druge lijekove, posavjetujte se sa svojim liječnikom oko mogućnosti da se unaprijed pripremite za izolaciju te pripremite dovoljnu količinu lijeka.

Bilo bi dobro da imate i alkohol za dezinfekciju, a provjerite je li vam toplomjer ispravan. S obzirom na mogućnost da ćete u kući ostati oko dva tjedna, ne zaboravite na veće količine sredstava za dezinfekciju i čišćenje, osobito ako član kućanstva već ima virozu ili prehladu. U gotovo svim trgovinama mogu se kupiti rukavice za jednokratnu uporabu koje ćete koristiti prilikom čišćenja i potom baciti, a možete kupiti i više krpica za pranje i čišćenje koje možete baciti nakon što ste završili s pospremanjem, piše 24 sata.

Komentari