Sve bolnice u Zagrebu postaju covid-bolnice, uvodi se novi režim u cijeloj Hrvatskoj

Damir Krajac / CROPIX

Na sastanku ekspertne skupine pri Ministarstvu zdravstva, osim povećanja kapaciteta testiranja, dogovoren je i novi režim za bolnice.

Posljedica je to velikog rasta korona-brojki. Podsjetimo, jučer smo imali 4571 novi slučaj zaraze koronom, 1207 hospitaliziranih, od toga na respiratoru 153 pacijenta te 26 preminulih.

Danas imamo 4154 novozaražena.

Po novom režimu, koji se uvodi zbog pogoršane epidemiološke situacije, sve najveće zagrebačke bolnice postaju covid-bolnice.



To prvenstveno znači otvaranje novih kapaciteta za covid-pacijente, i to u KB-u Dubrava, KBC-u Zagreb i u KBC-u Sestre Milosrdnice.

Povećanje kapaciteta bolnice moraju u potpunosti realizirati najkasnije u ponedjeljak.

Postignut je i dogovor za povećanje izolacijskih kapaciteta u svim bolnicama, a predloženo je i otvaranje kapaciteta za covid-pacijente u Merkuru i na Svetom Duhu.
Dogovoren je i dispečer u zagrebačkoj Hitnoj, koji će 24 sata nadzirati smještajne kapacitete, i kad je riječ o Objedinjenom hitnom medicinskom prijemu (OHBP) i kad je riječ o hospitaliziranima.

Dogovoreno je i da bolnice obavezno prijavljuju stanje u 8, 14, 19 i 24 sata.

Moguć je novi sastanak ekspertne skupine idućeg tjedna, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Inače, na sastanku se govorilo i o covid-ambulantama koje bi se također pojačano trebale koristiti.

Grad Zagreb jučer je mobilizirao covid-ambulante kao dodatna mjesta na kojima se građani mogu testirati. Podsjetimo, u Zagrebu je jučer svaki drugi testirani bio pozitivan, a na testiranju se već danima stvaraju velike gužve. O novim punktovima je, kako smo rekli, bila riječ i na sastanku Ekspertne skupine, i to ne samo o novim punktovima u Zagrebu nego i u drugim županijama.

U nastavku članka pogledajte popis novih mjesta za testiranje u Zagrebu. Njemu dodajmo i da u Vinogradskoj više nema testiranja bez najave, a nove upute možete vidjeti na ovom linku.

U gradu Zagrebu se BRZO ANTIGENSKO TESTIRANJE (BAT) građana može obaviti u sklopu covid-ambulanti na sljedećim lokacijama Domova zdravlja:

Dom zdravlja Zagreb-Centar na lokaciji Avenija Većeslava Holjevca 22
Dom zdravlja Zagreb-Istok na lokaciji Grižanska 4
Dom zdravlja Zagreb-Zapad na lokaciji Prilaz baruna Filipovića 11
Za (BAT) testiranje u Domovima zdravlja građani se trebaju naručiti putem aplikacije , dok se bez posebne najave građani mogu testirati na lokacijama:

Poliklinika Zagreb, Borovje, Zdeslava Turića 1
Poliklinika Zagreb, Gajnice, Argentinska 2
U gradu Zagrebu se PCR TESTIRANJE građana može obaviti na sljedećim lokacijama:
– u sklopu covid-ambulanti:

Dom zdravlja Zagreb-Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22
Dom zdravlja Zagreb-Istok, Grižanska 4
Dom zdravlja Zagreb-Zapad na lokaciji Prilaz baruna Filipovića 11
Testiranje u domovima zdravlja se provodi na temelju uputnice liječnika obiteljske medicine i uz prethodno naručivanje.
– u sklopu drive-in testiranja:

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Mirogojska 16.
Narudžbe za testiranje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” provode se online, putem sljedeće poveznice.

Sljedećeg tjedna otvara se još jedan punkt za drive-in testiranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, na Zagrebačkom velesajmu, ulaz Zapad 2. O točnom datumu početka rada testnog punkta iz Grada će naknadno obavijestiti javnost.

Komentari