Uzorak iz Vinkovaca bit će testiran tijekom dana i odmah će se znati rezultati

HRT

O koronavirusu su u Otvorenom HRT-a govorili ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić, molekularni virusolog Ivan Christian Kurolt, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić, voditelj Odjela za kliničku mikrobiologiju KBC Osijek Domagoj Drenjančević i evakuirana hrvatska studentica iz Wuhana Anamaria Matušek.

Govoreći o dvoje ljudi u Vinkovcima za koje se sumnja da imaju koronavirus Markotić je rekla da je uzorak stigao, da će dr. Kurolt to u utorak testirati te da ćemo istog dana znati rezultate. “Koliko sam uspjela čuti od kolega, radi se o više nekom vidu predostrožnosti s obzirom na blage simptome”, rekla je.

Kurolt je rekao da zbog koronavirusa straha sigurno ima, ali nema razloga za paniku. “Svi slučajevi unutar Europe nisu bili teški, bili su relativno blagi”, rekao je Kurolt, napomenuvši da se pripremaju i paze na sve.

Zašto u Hrvatskoj nema karantene, odgovorio je Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić. Kaže da je odluka o karanteni više politička jer je to prilično grubo kršenje slobode međunarodnog prometa. “Karantena je zabrana kretanja, odnosno izolacija zdravih ljudi. Čak imamo u preporukama karantenu za vrlo specifičnu kategoriju stanovnika, a to bi bili bliski kontakti oboljelih”, rekao je Kaić.



“Za uobičajeni socijalni kontakt se smatra da su kirurške maske sasvim dovoljne. Za intenzivniji, bliski kontakt se preporučuju maske s višom razinom filtriranja, to su takozvane FMP2 maske, a kod dijagnostičkih zahvata se preporučuje još viša razina zaštite, to su FMP3 maske”, rekao je Kaić.

Cjepiva zasad nema, a Kaić procjenjuje da ga neće skoro ni biti. “Za manje od godinu-dvije ne bih predvidio ni eksperimentalnu fazu cjepiva, osim ako se ne pokrenu neki posebni mehanizmi koji se ponekad pokreću, kao što su za ebolu, recimo, pokrenuli prošle godine”, pojasnio je Kaić.

Komentari