ZBOG KORONAVIRUSA PATI TURIZAM Smanjuju se rezervacije, otkazuju kongresi. Ugostitelji se uzdaju u toplije vrijeme

Srđan Vrančić/Cropix

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić komentirao je potencijalni utjecaj koronavirusa na turizam. Na situaciju gleda s puno opreza, ali ipak optimistično.

“Rekao bih da je situacija pod kontrolom. Koronavirus se sada pojavio u Rijeci, no on se dogodio u krugu prethodno identificiranih slučaja, a ne na nekom desetom mjestu. Sama organizacija iz koje se u samo nekoliko sati obrađuju suspektni slučajevi je pozitivna i potvrđuje da se radi maksimalno kvalitetno”, rekao je Ostojić.

Nada se da bi virus trebao nestati s visokim temperaturama.

“Prvo, nema razloga za paniku. Drugo, virus je nov, nepoznat, no po svim dosad prepoznatim karakteristikama ima pojavne oblike kapljične infekcije, kao i grupa. Nitko ne može točno znati gdje su granice ove priče, no stručnjaci kažu da bi trebao nestati kad nestane i gripa, s dolaskom proljeća i visokih temperatura”, smatra Ostojić.



Dodaje da, ako situacija s koronavirusom ne bude eskalirala, mogli bi imati gotovo normalnu glavnu sezonu i posezonu.

Ipak, određene štete već se osjete.

“U svakodnevnom sam kontaktu s velikim hotelskim kućama, Kratkoročno, do Uskrsa, otkazane su kod svakog od njih poneke grupe, prije svega umirovljenika s talijanskog tržišta. Otkazuju se, uglavnom, i kongresi. Dakle, manifestacije koje podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu. Smanjuje se i dnevni booking, dnevni ulazak rezervacija. To se vidi kad ga se usporedi s istim razdobljem u protekloj godini, zaključio je Ostojić za Glas Istre.

Komentari