Znanstvenici u Južnoafričkoj Republici identificirali novu varijantu COVID-a 19

Ilustracija Foto: Pixabay

Znanstvenici u Južnoafričkoj Republici objavili su da su identificirali novu varijantu COVID-a 19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih.

– Nažalost, u Južnoafričkoj Republici identificirali smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost, rekao je virolog Tulio de Oliveira na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Varijanta, koja nosi oznaku B.1.1.529, ima jako velik broj mutacija. Nažalost, izaziva skok zaraze. Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike,, rekao je.

Ministar zdravlja Joe Phaahla rekao je da ta varijanta izaziva ozbiljnu zabrinutost i da je odgovorna za eksponencijalno širenje zaraze te da je velika prijetnja.Novozaraženih u JAR-u u srijedu je bilo više od 1200, a ranije ovaj mjesec bilo ih je oko stotinu na dan.

Vladin Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) objavio je da je potvrđeno 22 slučajeva zaraze novom varijantom virusa. Zemljom je do sada dominirala delta varijanta virusa.

Južnoafrička Republika ima oko 2,95 milijuna zaraženih i 89.657 umrlih.

Znanstvenici su kazali da nova varijanta ima najmanje deset mutacija, dok delta varijanta ima dvije, a beta tri. Za sada se posebice brzo širi među mladima.

U Južnoafričkoj Republici prvom je dozom cijepljeno oko 41% odraslih, a 35% u cijelosti.

Komentari