60 godina od nastanka Hitchcockov “Psiho” na velikom platnu

Zagrebačko kino Kinoteka pripremilo je za ožujak, u povodu 60 godina od nastanka “Psiha” Alfreda Hitchcocka, tematski program koji istražuje utjecaj tog kultnog ostvarenja na filmove, autore, estetike i žanrove diljem svijeta.

“60 godina Psiha: Svi ponekad malo poludimo” program je podijeljen u tri cjeline, od kojih je svaka organizirana oko neke inovacije Hitchcockova remek-djela.

Psiho je prvi film koji je pokazao da čudovište, kao personifikacija prijetnje i zla, ne dolazi iz gotičkih dvoraca, maglovitih šuma ili svemirskih prostranstava, nego da se nalazi u susjedstvu, u obitelji te u samome čovjeku, pa će fokus prvog tjedna biti na filmskim psihozama i ludostima proizašlima iz Hitchcockova reza”, najavljeno je iz Kinoteke.

Program već u utorak donosi eksploatacijski klasik “Ubojita” iz 1961. velikog hollywoodskog ‘šaljivdžije’ Williama Castlea, koji je imao posebnost smišljenu u promotivne svrhe – “pauzu za strah” koja je omogućavala strašljivcima da ostvare povrat novca.



Nešto slično očekuje i posjetitelje kina Kinoteka: prije projekcije filma dijelit će se potvrde za sve one koje je previše strah da film pogledaju do kraja, a posebno mjesto čekat će ih u improviziranom “kutku za kukavice”.

Slijede psihološki triler “Kolekcionar” Williama Wylera, politički slasher “Već viđeno” Gorana Markovića, pop-art remake “Psiho” Gusa van Santa te na kraju prvog tjedna “Kad jaganjci utihnu” Jonathana Demmea, po mnogima jedan od najboljih psiholoških trilera svih vremena.

Drugi tjedan na repertoaru su filmovi koji su, kako bi prikazali svijet u mijeni te ponekad uzaludna nastojanja čovjeka da u njemu nađe smisao, iskoristili žanr filma detekcije, krimića, trilera ili horora, od “Plavog baršuna” Davida Lyncha do “Zodijaka” Davida Finchera.

Polazište za taj dio programa je besmislen, iznenadan i okrutan način na koji se Hitchcock riješio protagonistice Marion Crane na kraju prve trećine filma, što je bilo prvi put da studijski producirani film nudi sliku svijeta koja je nepredvidiva, kaotična i nasilna.

Ciklus zatvaraju filmovi autora koji su Hitchcockovo poigravanje s filmskom dramaturgijom i očekivanjima gledatelja prihvatili kao izazov te snimili filmove prepune iznenađenja, napetosti i obrata, u kojima dovode u pitanje koncept protagonista i antagonista, detektiva i zlikovaca, žrtvi i počinitelja.

Izbor uključuje filmove poput “Izgaranja” Leeja Chang-donga i “Obučena da ubije” Briana de Palme.

Program “60 godina Psiha” prvi je od tri filmska ciklusa kojim će Kinoteka obilježiti šest desetljeća od premijere filmova koji su promijenili način na koji gledamo filmove i razumijemo svijet – nakon Hitchcockova klasika slijede programi posvećeni “Avanturi” Michelangela Antonionija i “Do posljednjeg daha” Jean-Luca Godarda.

Komentari