Booktrailer Film Festival u petak u Karlovcu, najbolji radovi idu na BBF u Italiju

Foto: Facebook

Na IV. izdanju Booktrailer Film Festivala (BFF) u petak u Karlovcu predstavit će se 12 video uradaka srednjoškolaca koji promoviraju knjige, te će se novčano nagraditi tri najuspješnija rada, a oni će i predstavljati Hrvatsku na međunarodnom natjecanju u Italiji.

Pobjednici će osvojiti novčane nagrade od 450, 300 i 150 eura za prvo, drugo i treće mjesto, ali i pravo na izravni plasman svojih booktrailera na natjecanje za europsku nagradu, u konkurenciji pet zemalja – Italije kao domaćina, te Španjolske, Rumunjske, Bugarske i Poljske.

Gimnazija Karlovac nositeljica je hrvatskoga djela tog međunarodnog festivala namijenjenog srednjoškolcima, a ravnateljica Gimnazije Snježana Štranjgar ocjenjuje festival jednim od suvremenijih načina popularizacije čitanja u vrijeme kada je čitanost knjiga u padu.

Štoviše, dodaje, učenici koji neku knjigu pročitaju “uz razvijanje dodatnog kreativnog izričaja populariziraju i čitanje i filmski jezik izražavanja”.



Riječ je o festivalu videoreklama za knjige u trajanju do 90 sekundi, zajedno s najavnom i odjavnom špicom, odnosno najavnih filmova za knjigu koju je autor pročitao i temeljem svog viđenja duha knjige snimio booktrailer ili foršpan.

Uz podršku Grada Karlovca i Karlovačke županije, te Kino kluba Karlovac nacionalni BFF prvi put se održava uživo, a najbolje radove odabrat će žiri u kojemu su dvoje profesora filmske umjetnosti, Ana Đordić i Ilija Barišić, te redatelj Danijel Kušan. U konkurenciji su radovi srednjoškolaca iz Nove Gradiške, Požege, Pule, Zagreba, Velike Gorice, Delnica, Duge Rese i Karlovca.

Nagrađeni će radovi biti u konkurenciji za nagradu na međunarodnoj razini u talijanskome gradu Bresci 28. ožujka, objasnila je za Hinu voditeljica projekta profesorica Martina Vičić Crnković te istaknula da je već 16 godina organizator tog festivala srednja škola Liceo A. Callini iz Brescie.

Nacionalno natjecanje organizira se četvrti put, prva dva bila su online, kao i prošlogodišnje, koje je održano uz prisustnost karlovačkih gimnazijalaca, a ove se godine prvi put organizira uživo, uz sudjelovanje natjecatelja iz svih gradova, no i sada će se prenositi uživo na Facebook stranici festivala.

Komentari