Centar Pompidou u Parizu zatvara se na tri godine radi obnove

profimedia

Slavni Centar Pompidou, modernistički kompleks u središtu Pariza u kojem je smješten jedan od vodećih muzeja likovnih umjetnosti u svijetu, bit će zatvoren od 2023. do 2026. radi obnove, objavila je francuska vlada.

Taj provokativni arhitektonski rad koji su osmislili Renzo Piano i Richard Rogers zapanjio je 1977. svojom industrijskom estetikom koja je odudarala od tradicionalnih zgrada u okruženju.

Centar je dom Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti koji ima jednu od najvećih zbirki moderne umjetnosti u svijetu i jedan je od najposjećenijih u svijetu.

Unatoč modernom dizajnu zgrada pokazuje znakove starenja i stoga će tri godine biti zatvorena kako bi se cjelovito obnovila.



Centar će se zatvoriti krajem 2023. godine, a obnova, prva od otvorenja, trebala bi završiti krajem 2026., na vrijeme da se sve pripremi za proslavu njezina 50. rođendana godinu dana poslije, objavilo je francusko ministarstvo kulture.

Arhitektonski dvojac zapanjio je publiku svojim dizajnom ‘izvrnute utrobe’, odlučivši instalacijske cijevi, uobičajeno skrivene žbukom u unutrašnjosti zgrade, smjestiti na samo pročelje i još ih obojati žarkim bojama.

Zgrada Centra Pompidou smatra se jednim od najistaknutijih primjera high-tech arhitekture.

Komentari