Dodjelom nagrada Marin Držić u Splitu otvoreni 33. Marulićevi dani

Foto: Hina

Dodjelom nagrada Marin Držić u splitskom HNK svečano su otvoreni 33. Marulićevi dani, na kojima sudjeluju kazališta iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine koja će do 29. travnja izvesti 11 dramskih ostvarenja nastalih prema hrvatskim dramskim tekstovima.

Prvonagrađena na natječaju Marin Držić za 2022. je rukopis “Žena himna” Davora Špišića sa, kako je kazao, jako ženskom temom koja nam je svakodnevno potrebna.

“Imam sreću da su mi sve ‘Držićem’ nagrađene drame, osim jedne, vrlo brzo uprizorene, a već od jeseni imam ponudu da se danas nagrađena Žena himna počne raditi u koprodukciji sarajevskog, istarskog i još jednog teatra iz regije. Čini mi se da će ta tema vrlo brzo sjesti u regiji kao interesantna i bitna iako smo mislili da se nakon 20. stoljeća nećemo morati ponovno baviti tim temama”, izjavio je Špišić, koji je Marina Držića šesti put osvojio i po treći put dobio prvu nagradu.

Edi Matić i Espi Tomičić su ravnopravno podijelili drugu nagradu, Matić za dramski tekst Vulnera urbis, vulnera orbis (Rane grada, rane svijeta), a Tomičić za Ples na broju 60. Treća nagrada dodijeljena je Katji Grcić s dramskim tekstom Druga, Hani Konsa s uznemirujućom i potresnom dramom Ostanak i Ani Maras Harmander s tekstom Nemaš samo ti ekskluzivu na patnju.



Nagrađena djela izabrana su na javnom pozivu za dodjelu Nagrade za dramsko djelo Marin Držić u konkurenciji 64 dramska teksta, a nagrada se dodjeljuje radi poticanja suvremenog hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva.

Ministrica Obuljen-Koržinek: Odabir predstava je sjajan
N​a otvorenju 33. Marulićevih dana je bila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek​ koja je rekla da je to po mnogo čemu važan festival jer je naglasak na hrvatskoj drami i suvremenom dramskom pismu. Zahvalila je izbornici na sjajnom odabiru predstava, ali i splitskom HNK koji “uvijek produkcijski iznese organizaciju festivala”.

“Čestitam dobitnicima nagrada Marin Držić i nadam se da će, kao što je slučaj na ovogodišnjem festivalu, i sljedeće godine biti predstava koje će biti postavljene upravo po dramskim tekstovima koji su dobili tu nagradu. Nadam se da će splitska publika kao i uvijek napuniti kazalište, te da će uživati u sjajnoj produkciji”, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

U sklopu osmodnevnog festivala održat će se radionica dramskog pisanja i okrugli stol, te biti predstavljena recentna teatrološka izdanja kao i jedna poetska zbirka. Uz to će se održati i tradicionalna radionica dramskog pisanja te pjesnička manifestacija Ča, more, judi na otoku Šolti.

​Nakon večerašnjeg otvaranja festivala i dodjele nagrada izvodi se prva predstava i to 55 kvadrata Ivane Vuković.​

Izbornica 33. Marulićevih dana je Kim Cuculić, dok je producent Jasen Boko.

Na festival su bile prijavljene 42 predstave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Poljske, a većina prijavljenih tekstova je po djelima suvremenih hrvatskih autora.

Komentari