AVARI I SLAVENI: Bogata zbirka arheoloških nalaza iz Hrvatske i Slovačke, ilustracije i predavanja u Arheološkom muzeju Zagreb

Arheološki muzej Zagreb

Arheološki Muzej Zagreb predstavlja Međunarodnu izložbu Avari i Slaveni, u suradnji s nekoliko muzeja iz Slovačke. Predmet izložbe su Avari i Slaveni južno od Drave i Avari i Slaveni sjeverno od Dunava.

Izložba Avari i Slaveni predstavlja dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. U izložbenom postavu predstavljena je arheološka građa koja potječe iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, uključujući predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja i predmete iz fundusa pojedinih slovačkih muzeja i institucija.

Izložbeni projekt prati i ciklus događanja koji uključuje znanstveno-popularna predavanja i radionice namijenjene svim dobnim skupinama.

Navedeno je razdoblje predstavljeno kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda, koštanih predmeta (preko 500 arheoloških predmeta). Uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske i slovačke arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga. Izložbe koje predstavljaju središte komunikacije i interakcije dviju udaljenih, a opet bliskih slavenskih država, pokazuju nevjerojatne sličnosti materijala s područja Slovačke i Hrvatske.



Autori izložbe Avari i Slaveni južno od Drave su Anita Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Anita Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci), dok su izložbu Avari i Slaveni sjeverno od Dunava sastavili Slovaci András Csuthy (Podunajské múzeum v Komárne), Marek Both (Slovenské národné múzeum – Múzeá v Martine), Mário Žáčik (Tribečské múzeum v Topoľčanoch)

Izložbu možete pogledati u Arheološkom muzeju u Zagrebu od subote 23. listopada 2019. do 9. veljače 2020.

Komentari