Festival nijemog filma i drugih osjetila u Trogiru posvećen je Busteru Keatonu

screenshot

Treći Bokun festivala, festival nijemog filma i drugih osjetila, održat će se u subotu 12. rujna 2020. godine s početkom u 19 sati i 30 minuta u parku Malarija u staroj gradskoj jezgri Trogira.

Uz slogan ‘Kultura narodu’ festival je posvećen američkom komičaru nijemog filma Busteru Keatonu (1895 – 1966). Iako zbog epidemiološke te financijske situacije festival traje samo jedan, a ne dva dana i time bi se moglo reći da je to njegovo skromno izdanje, prema programu i umjetnicima koji su ga vjerno podržali, ovogodišnji Bokun kvalitetom nimalo ne zaostaje od prethodnih.

“Za to su zaslužni naši suradnici, prijatelji festivala: DJ Damir Duplančić Dupli, skladatelj glazbe za nijemi film prof. Mitja Reichenberg, saksofonist i skladatelj prof. Deni Pjanić, glumac i pantomimičar prof. Alen Čelić. Važno je istaknuti, da tijekom rujna Bokun festivala Trogir pretvara u grad nijemog filma. Naime, uz odobrenje Konzervatorskog odjela u Trogiru na čelu s pročelnicom Jasnom Popović, obitelji Hamzai i Grada Trogira, na istočnom pročelju najstarije romaničke kuće na Radovanovom trgu u staroj UNESCO-ovoj jezgri, postavljena je privremena umjetnička instalacija na temu festivala. Na starom jedru jedrilice dimenzija 5,5 x 3,75 metara grafiter Dino Vejnović naslikao je lik Bustera Keatona”, poručuju organizatori.

Buster Keaton pravog imena Joseph Frank Keaton bio je velika zvijezda nijemog filma dvadesetih godina prošloga stoljeća. Svestrani umjetnik, glumac, komičar redatelj, scenarist, producent, kaskader ljubiteljima nijemog filma ostavio je brojna vrijedna filmska djela koja su zanimljiva, proučavaju se te prikazuju i desetljećima nakon njegove smrti.



Sto godina od prvog prikazivanja Keatonovim kratkim filmom ‘One Week’ otvorit ćemo Bokun festivala. Bio je to prvi film koji je redatelj samostalno snimio te je postigao veliki uspjeh zbog tada neviđenih gegova. Drugi film u kojem će trogirska publika moći uživati je ‘The Goat’, piše Dalmatinski Portal.

Komentari